Salaselts Ramps kohtub muuseumis Aapo Ilvese moodi majasokuga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjanik Mika Keränen on valmis saanud oma uue lasteraamatu ja esitles seda täna kõigepealt kodulinna Tartu kaubamaja Apollos. Raamatus «Kuldne Lurich» kaob spordimuuseumist salapärastel asjaoludel kuldne kuju ning appi kutsutakse Supilinna noordetektiivid ehk salaselts Ramps.

«Kirjutasin raamatut üle kahe aasta, sest mitu ideed vajas laagerdumist,» kirjeldas teose sünnilugu autor. «Nüüd on töö tehtud ja Marja-Liisa Platsi võrratute illustratsioonidega raamat hakkab elama oma elu.»

Autogrammitundi kogunenud lapsed ja täiskasvanud lugejad said teada ka seda, et mõned nädalad kirjutas Keränen kuldse Lurichi ümber keerlevat lugu Kreekas. Muu hulgas ütles ta, et kirjutamise ajal mõtles ta kirjaniku, muusiku ja kunstniku Aapo Ilvese peale. Ja kui käsikiri oli illustreerimisvalmis, oli Keränen kunstnikule öelnud, et ta võiks joonistada muuseumi majasoku ehk vastuvõtulaua taga istuva administraatori Veiko selliseks, nagu näeb välja Aapo Ilves.

«Mees leti taga oli imelik igast kandist vaadates,» kirjutab Keränen raamatus. «Esiteks polnud tema silmi pruuni värvi prillide tagant nähagi. Teiseks olid tema lokkis juuksed pikad ja värvitud vaarikamorsipunaseks, nagu ka pikk habe, mida ta hoolega mudis.»

Kunstnik Plats ongi sellise tüübi raamatusse joonistanud. Ka tagakaanel mõtiskleb arvuti taga Ilves mis Ilves.

Üks laps küsis esitlusel, millest Keränen kirjutab oma järgmises raamatus. Kirjanik vastas, et mõttes on kirjutada sellest, kuidas keegi varastab Lepiku tänavalt küttepuid. Salaselts Ramps hakkab varast otsima jõulude ajal.

Tallinna lugejatel on võimalik silmast silma autoriga kohtuda Viru keskuse Rahva Raamatus laupäeval kell 13. Kohal on ka esindus Eesti Draamateatrist, mille lavale jõudis seesama kriminaalne lugu juba novembri algul. «Lavastuses on majasokk Veiko hoopis Contra moodi,» ütles Keränen.

Pühapäeval sõidab autor Soome-Eesti Sõprusseltside Liidu kutsel Helsingisse, et kohtuda lugejatega Tuglase Seltsi mardilaadal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles