Vilde kööki asub juhtima meisterkokk Rootsist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilde lokaali juht Priit Reiman (vasakul) näitab, et on oma sõbrale Uppsalast ehk meisterkokk Johan Dahlqvistile hea koostööpartner nii köögis kui äriplaanide seadmisel.
Vilde lokaali juht Priit Reiman (vasakul) näitab, et on oma sõbrale Uppsalast ehk meisterkokk Johan Dahlqvistile hea koostööpartner nii köögis kui äriplaanide seadmisel. Foto: Kristjan Teedema

Uppsalast pärit kokast Johan Dahlqvistist on saanud Vilde lokaali peakokk ja üks omanikest. Praegugi viibib ta Tartus, valmistades ette neljapäeval asetleidvat pidulikku õhtusööki.

Sel sügisel võivad tartlased puudust tunda rahvusköökide päevadest, mida Tartu linn ja toitlustusettevõtjad on koos sõpruslinnades asuvate partneritega seitsmel varasemal aastal korraldanud.

Vilde lokaali juhi Priit Reimani sõprus Johan Dahlqvistiga saigi alguse kaheksa aastat tagasi. Just Dahlqvist oli see, kes käis siin tutvustamas Rootsi rahvusroogi ja kombeid, oli selleks siis kräftskiva ehk põhjamaine jõevähipidu või sur-strömming ehk kääritatud heeringas.

Give me porgand

Johan Dahlqvist oskab selges eesti keeles öelda tere ja head aega ning köögis räägib ta enamasti: «Give me kaalikas» või «Give me porgand!»

Oma elu on ta sättinud nii, et püüab igas kuus olla ühe nädala Vilde lokaali köögis, koolitades siinseid kokki ning töötades välja uut menüüd.

«See ei ole telesõu, milles näidatakse, kuidas ühe nädalaga luuakse köögis uus tööõhkkond ja sünnivad imed, see on palju tõsisem ettevõtmine,» kommenteeris Dahlqvist.

Vilde lokaali juhataja Priit Reiman meenutas, et juba eelmisel sügisel leppisid nad Dahl-qvistiga kokku, et kohtuvad kindlasti aasta pärast. Siis ei teadnud nad veel, kas rahvusköökide päevi Tartus rohkem korraldatakse või mitte.

«Asi paisus aga palju suuremaks – läks nii, et nüüd on Johan mees ka meie omanikeringist,» rääkis Reiman. «See, millega tema panustab, on teadmised ja kogemused.»

Reiman lisas, et sel sügisel püüavad nad täita rahvusköökide päevade lõppemise järel Tartusse jäänud tühja koha ehk korraldavad ise galaõhtusöögi.

Piduõhtusöök on tema sõnul omamoodi tunnustusavaldus Tartu linna initsiatiivile, kes on aidanud ettevõtjate koostööd edendada.

Johan Dahlqvist ei tahtnud öelda, millised road täpselt serveerimisele tulevad, kuna see peab külalistele olema üllatus. Aga kui õhtu stiilist rääkida, siis on see swedoniani stiil ehk kombinatsioon Rootsi ja Eesti köögist.

Küsimuse peale, millised võiksid olla swedoniani maitsed ja lõhnad, vastas Dahl-qvist, et nii rootslaste kui ka eestlaste toidulauale on ikka kuulunud lõhe, heeringas, sealiha, kartul ja nii edasi.

«Me lihvime kõike gurmeestiilis ja saame tulemuseks road, mis on tuttavad, kuid võivad maitseda siiski ka natuke teistmoodi,» vastas ta.

Priit Reiman lisas, et piduliku õhtusöögi road tulevad kõik järgemööda Vilde lokaali menüüsse. Koostöö Johan Dahlqvistiga ei tähenda tema sõnul aga pelgalt seda, et tuleb üks tippkokk, kes teeb Vilde lokaalile uue menüü.

«Kui vaatame, milline on Tartus kokkade turg, siis enamasti on tegemist verinoorte, just koolipingist tulnud kokkadega,» ütles ta. «Mõnda asja koolis ei õpetata ja mõnda asja koolis ei õpigi. Johani missioon on õpetada tipptasemel söögitegemist meie reakokkadele mitte ühel päeval ja nädalal, vaid kogu aeg.»

Printsess ja Rootsi köök

Tema Kuningliku Kõrguse Rootsi kroonprintsessi Victoria Tartusse saabumisest ei olnud Johan Dahlqvist eile veel midagi kuulnud. Ta ütles, et ilmselgelt armastavad rootslased oma kuninglikku perekonda, aga näiteks tema isiklikult ei ole kuningliku perekonna elu kõikide detailidega kursis.

Küsimuse peale, milliseid roogasid võiks eelistada kroonprintsess, vastas ta, et ta on päris kindel, et printsessile meeldib husmanskost.

See tähendab klassikalist Rootsi toitu, mis on valmistatud kohalikust toorainest ning mida söövad iga päev tavalised Rootsi inimesed ning millega reklaamivad end väga paljud Rootsi söögikohad.


Galaõhtusöök

Vilde Lokaalis 30. oktoobril kell 19

Laudadele kantakse Uppsala tippkokkade Johan Dahlqvisti ja Tomas Israelssoni valmistatud eesti ja rootsi kööki tutvustav viiekäiguline õhtusöök.

Ettekandmisele tuleb ka humoorikas lühinäidend Vilde ja Strindbergi võimalikust kohtumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles