Lapsed ujuvad võidu

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ujumisklubi rühm nimega Vetesellid tegid enne nädalavahetuse võistlusi Aura keskuses trenni.
Tartu ujumisklubi rühm nimega Vetesellid tegid enne nädalavahetuse võistlusi Aura keskuses trenni. Foto: Kristjan Teedema

Nädalavahetusel tuleb Aura keskuses kaks ujumisvõistlust: laupäeval Eesti ujumisliidu (EUL) noortesarja esimene etapp, pühapäeval väiksematele ujujatele mõeldud Räimeralli.

Tartu ujumisklubi (TUK) juhataja, treener ja võistluste koordinaator Janno Jürgenson selgitas, et EULi noortesari on suur võistlus, mis on mõeldud 10–14-aastaste vanuseklassi parimate väljaselgitamiseks, Räimeralli aga 7–10-aastastele.

«Noortesarjas ei uju lapsed otseselt Eesti meistritiitlile, kuid tegelikult võib öelda, et see võrdub selle vanuseklassi Eesti meistritiitli võiduga,» lausus ta.

Jürgensoni sõnul on praegu ennast noortesarja võistlustele üles andnud umbes 200 ujujat ja tartlastel on, kellele pöialt hoida. Tartus on kaks ujumisklubi: TUK ja Ujumise Spordiklubi (USK). Jürgenson leiab, et mõlemas klubis on hulk tublisid poisse ja tüdrukuid.

Pikk ülesandmisleht

«Nimekiri on pikk, kuid ära tasub mainida ujujad Jaan Tamm (TUK), Laura-Liis Valdmaa (TUK), Helena Heinlo (USK) ja Enrice Mario Soodla (USK),» rääkis ta. Jürgenson ütles, et Tartu andekate ujujate nimekiri on tegelikult veel pikem.

Jürgensoni sõnul on lastele mõeldud ujumisvõistlused populaarsed, sest ujujate pealekasvule pööratakse juba varases eas tähelepanu. Kuigi Räimeralli oli esialgu pigem mõeldud kohalikele ujujatele, on see nüüd üks Eesti suuremaid 7–10-aastaste võistlusi.

USKi treeneri-juhataja Kaja Haljaste sõnul on noorte võistlused olulised, kuid neid ei maksa üle tähtsustada. «Ma arvan, et Räimeralli võistluse vanuseklassiga peab olema rohkem mänguline,» ütles ta. Mõnel juhul on ta tajunud lapsevanemate liigset entusiasmi ja lapse survestamist.

Harjutamine olgu vahva

Haljaste leiab, et esimese klassi lapsele peab harjutamine olema tore ja vahva tegevus, alguses ei tasu neid liigselt koormata.

«Minu enda poeg alustas näiteks viiendas klassis ujumisega, ta oli küll loomult laisk, kuid jõudis mitme Eesti meistritiitlini, suisa maailmameistrivõistlusteni välja. See, kui alustad vara suurte koormustega, ei tähenda tulevikus edu,» tunnistas ta.

Lapsele on enda arengu jälgimiseks võistlused väga olulised. «Klubile tähendavad võistlused seda, et lapsi on võimalik trennis motiveerida ja ühtlasi suudavad nad paremini keskenduda,» rääkis Kaja Haljaste.

EULi noortesarjas osalejad on jagatud kahte rühma. Ühes võistlevad omavahel Tartu, Narva, Sillamäe, Kohtla-Järve, Kadrina ja Vinni ujujad, teises Tallinna, Kuressaare, Maardu, Keila, Haapsalu, Viimsi, Kose, Hiiumaa, Tabasalu ja Pärnu sportlased.

Kõik kolm etappi peetakse Tallinna ja Tartu rühmas samal ajal ja selgitatakse välja parimad, kes jõuavad finaalvõistlusele Keilas.

Kaks ujumisvõistlust

Noortesarja 1. etapp laupäeval kl 13.30.

• 50 m vabalt, 50 m rinnuli, 100 m rinnuli, 50 m selili, 100 m selili, 400 m vabalt, 100 m liblik- ja 200 m kompleksujumine, 4 x 50 m kombineeritud teatevõistlus.

Räimeralli pühapäeval kl 11.

• 25 m vabalt, 50 m vabalt, 25 m selili, 50 m selili, 25 m rinnuli, 50 m rinnuli ja 100 m vabalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles