Karlova koolis kõlas pidulikult uus klaver

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova koolis pühitseti täna sisse uus klaver.
Karlova koolis pühitseti täna sisse uus klaver. Foto: Kristjan Teedema

Täna tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva. Päev on väga eriline aga Tartu Karlova koolile, mille aulas õnnistati sisse uus Estonia kabinetklaver.

Klaveri väärtus on 22 044 eurot ning see saabus kooli saali 27. juulil. Esimest korda võis uue pilli helisid kuulda koolis 1. septembril, kuid täna õnnistati klaver ametlikult sisse. Esitluskontserdi avas solist Henrik Tamm, keda saatis klaveril Marika Lang. Esinesid ka Tartu poistekoor, neidudekoor Kurekell, lastekoorid ning paljud teised solistid.

Karlova koolis on muusikaõpetus väga tähtsal kohal ning seega oli juba ammu aeg 31,5 aastat teeninud vana Estonia klaver välja vahetada. Direktor Undel Kokk rääkis, et kuna koolis õpitakse palju muusikat, on klaver kooli jaoks esmatarbekaup, mis aitab kujundada selge pildi, millega majas eelkõige tegeletakse.

Vana klaver oli aga halvas seisus ja direktor mõtles alguses seda remontida, kuid jõudis lõpuks järeldusele, et vanast enam uut ei saa. Seega pöörduski ta mullu detsembris linna poole, et koolile uus klaver hankida. See osutus väga edukaks ettevõtmiseks.

Klaver on käsitöö

Estonia klaverivabriku juhataja Venno Laul rääkis aga esitluskontserdil klaveri spetsiifikast kõlakastist klahvideni välja. Muu hulgas ka seda, et klaveri kõige tähtsam element on kõlalaud ning Estonia klaveri kõlalauad valmistatakse Šveitsi Alpides kasvanud kuusest.

Laulu sõnul on klaveri tegemine kunst omaette ning selle valmistamisel kasutatakse materjale, mis pärinevad Euroopa parimatelt tootjatelt. Ta rõhutas, et iga Estonia klaver on unikaalne, sest need on käsitsi tehtud. «Seda klaverit ei saa pidada masstoodanguks, mida valmistatakse konveiermeetodil, mistõttu võin öelda, et ta on suure hoole ja armastusega valmistatud,» lausus Laul.

Laul rääkis kontserdil ka seda, et 90 protsenti Estonia klaverivabriku toodangust läheb välismaale ning põhiliselt Ameerika Ühendriikidesse ja Kanadasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles