Rattamaratoni näeb otse Postimehe veebis

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäevast Tartu rattamaratoni saab jälgida Postimehe veebiväljaandes. Ülekande algus on kell 9.40 ja eeldatav lõpp kell 15.

Tartu rattamaratoni peakorraldaja Indrek Kelk rääkis, et seni on rattamaratoni edastatud teleülekandena, veebis pole videopilti varem näidatud.

«Meie jaoks kõige suurem erinevus lasub ülekande hinnas: teleülekanne on ikka oluliselt kallim, sest telepilt andestab palju vähem kui arvutiekraanil olev pilt,» ütles Kelk. Videopilti edastavad stardialal kolm ja finišis viis paikset kaamerat, lisaks liiguvad rajal kaks mootorratast.

Klubi Tartu Maraton meeskonnal on ülekande kokkulepe Postimehe veebiväljaandega, mille kaudu on pühapäeval videopilt kõigile kättesaadav. Miks just veebiülekanne? «Internet annab meile sellised võimalused, mida telekanal piiraks,» rääkis Kelk. Nii näiteks näevad pilti ka need, kes asuvad väljaspool Eestit.

Ülekande režissöör Kristen Kivistik on tekkivatele riskidele palju mõelnud. «Maratoni sõidetakse keerulises piirkonnas, päris palju on paksu metsa, kust on signaali väljasaatmine ja kinnipüüdmine raskendatud.» See tähendab, et kaamerad võivad küll filmida, kuid eetrisse ei jõua midagi. «Praegusi olusid arvestades usume, et 80–90 protsendi ulatuses peaksime mootorratastelt pildi rajalt kätte saama,» lisas ta.

Rajalt ülesvõetud pilt liigub Otepääl asuvasse režiipulti 4G-saatja kaudu. Kivistiku sõnul võib kindel olla, et vähemalt Otepääl antava stardi ülekandmisega ei tohiks probleeme tekkida, sest režiikeskus asub just seal.

Ülekande üks eesmärk on tuua vaatajateni kõige tulisemad võistluslikud hetked liidrite vahel. «Hakkame nägema pilti mootorratastelt, millele on lisaks peale pandud GPSi seadmed, need hakkavad edastama ratturite kiirust, vaheaegasid ja seda, kus nad asuvad,» ütles ta. Kogu info jõuab kaardile, mida vaatajad saavad ülekande ajal uudistada.

Kelgu sõnul on Tartu rattamaraton maailmas suuruselt kolmas maastikurattaüritus, mistõttu leidub kindlasti huvitunud vaatajaskonda, kes soovib võistlust näha ning osalejatele kaasa elada.

Kuna Tartu suusamaratoni ülekanne on olnud suure televaatajaskonnaga, siis usub Kelk, et rattamaraton võiks olla vaatajate hulgas sama populaarne. Seda enam, et see on veebis kättesaadav. «Tekstilised kirjeldused või ülekanded, mis rajal toimuvad, on küll head, aga oma silm on ikkagi kuningas, nagu vanasõna ütleb,» ütles Kelk.

Ta leiab, et ülekanne töötab kindlasti maratoni kasuks. «Need, kes tänavu 5500 ratturi seas rajale ei lähe, näevad, kuivõrd vahva sõiduga on tegu ja kui paljud sõidavad. Nad näevad, et rada on jõukohane,» selgitas ta. Kelk loodab, et maratoni videopilt ajab senised tugitoolisportlased ratta selga ja rajale.

SEB 17. Tartu rattamaraton

• Algab 21. septembril kell 10 ja finiš suletakse kell 18.30.

• Algus Tehvandi spordikeskuses, finiš Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles