Kaanepoiss hakkas koolis käima

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Piir (7) rääkis Karlova raamatukogu juures pingil istudes loo sellest, kuidas tema foto sattus maailmakuulsa kirjaniku poolakeelse raamatu esikaanele. Poola keeles poiss veel lugeda ei mõista, küll aga loeb ta eestikeelseid raamatuid.
Kaupo Piir (7) rääkis Karlova raamatukogu juures pingil istudes loo sellest, kuidas tema foto sattus maailmakuulsa kirjaniku poolakeelse raamatu esikaanele. Poola keeles poiss veel lugeda ei mõista, küll aga loeb ta eestikeelseid raamatuid. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavalitsusest tuli eile teade, mille kohaselt läks tänavu Emajõelinnas esimesse klassi 1229 õpilast. Tartu Postimees sai aga üleeile teada, et üks neist läheb sinna peaaegu et ilmaaegu.

Nimelt hakkas eile Karlova kooli 1.a klassis õppima Kaupo Piir. Me ei kohtunud temaga siiski mitte koolimajas enne või pärast aktust, vaid hoopiski päev varem Karlova raamatukogu juures, et leida pildistamiseks asjakohast tausta.

Raamatukogu oli meile tarvis seepärast, et seitsmeaastane Kaupo oskab juba lugeda. Ja samuti kirjutada – kogunisti nõnda palju, et ta saab oma käega kirjutatud luuletusi ja jutte teistele näidata. No kuulge, tõesti, miks siis on üldse vaja veel kooli minna?!

«Ma tahan muusikat õppida, klaverit» ütles Kaupo.

Kurva näoga poiss

Käes hoidis poiss raamatut, mille esikaanelt võib kergesti ära tunda tema enda foto. Raamat on poolakeelne, pealkiri «Dziewiaty wyrok» peaks tähendama eesti keeles «Üheksandat kohtuotsust». Selle originaali on koostöös Maxine Paetroga kirjutanud inglise keeles ameerika menukirjanik James Patterson.

Kaanepildi uurimisel lähemalt on näha Kaupot, kes on teinud hästi kurva näo ja istub vihmapiiskadega kaetud autoakna taga. Nagu selgitas tema ema Kairi Saag, on pildistatud juulis Emajõe rannas Aruküla koobaste lähedal.

Kairi Saag kuulub lisaks põhitööle trükikojas Garisson ühte modelligruppi. Fotograaf Reilika Landen, kes tegutseb põhiliselt Soomes, kuid on pärit Eestist ja õppinud ka Karlova koolis, palus lapse pildistamisele kaasa võtta.

Fotograaf teadis, et peab pilti tegema krimiromaanile, milles on juttu naisest, kellelt mees röövib lapse.

«Emmet taheti pildistada, aga mind taheti natuke ka,» meenutas Kaupo. «Tegime mõned pildid ära ja siis hakkas vihma sadama. Läksime au-

tosse. Fotograafil tuli mõte, et ta teeb ühe pildi autost väljas. Ja niimoodi saigi see pilt tehtud.»

Fotograaf teeb kaastööd agentuurile Arcangel, mille peamaja asub Hispaanias ja mis on keskendunud kaanepiltide tegemisele. Emajõe ääres tehtud fotodest osutus Poola kirjastuse Albatros välja antavale Pattersoni raamatule kõige sobivamaks just see, kus Kaupo on kurva näoga autos.

Ajakirjas Hea Laps

James Patterson on maailmakuulus kirjanik, kes kirjutab krimiromaane ja muidu põnevaid raamatuid. Ja täiesti juhuslikult kirjutab ka 7-aastane Kaupo Piir muude jutukeste ja luuletuste hulgas põnevuslugusid.

Näiteks ajakirja Hea Laps tänavune kuues number on avaldanud poisi luuletuse kassist, kes tahab õues mängida koeraga, kusjuures too koer Otu on pisut totu.

Sealsamas kõrval on aga lugu, milles poes lõbusasti aega veetnud porgand pannakse külmkappi vangikongi. Ühel hetkel hakkab ta nuga kartma. Ta satub supi sisse, kus teda ootavad ees vanad tuttavad poes veedetud ajast ja ka uus sõber – kartul.

Ema rääkis, et saatis poja kirjatööd ajakirja Hea Laps toimetusse koos vigadega. Vead on enne ajakirjas avaldamist ära parandatud. Nii et arenguruumi Kaupo lugemisel ja kirjutamisel veel on ja eks kulu kooliharidus lõpuks ikka marjaks ära.
-----------------------------------------------

Ülimenukas kirjanik paelub põnevusega

James Patterson (67, pildil) on ameerika kirjanik, kelle põnevus- ja kriminaalromaane ostavad ja loevad maailmas nii paljud, et on sellega teinud kirjaniku väga rikkaks. Ajakirja Forbes andmetel on ta maailma enim teenivate kirjanike edetabeli eesotsas.

Eesti kirjastuse Ersen andmetel on paaril viimasel aastakümnel meie lugejate hulgas väga oodatud tema kahe põnevussarja üha uued raamatud. Need on romaanid sarjast, mille peategelane on psühholoog Alex Cross, ning naiste mõrvaklubi raamatud.

Aastal 2012 ilmus eesti keeles neli teost, mille kaanele on kirjutatud James Pattersoni nimi. Seni viimane, «Mõrvas kahtlustatu pihtimused» (kaasautor Maxine Paetro), tuli kirjastuse Sinisukk üllitisena trükist mullu.

Edu on saatnud Pattersoni tema loometee algusest saati: esikteose «The Thomas Berryman Number» eest pälvis autor 1977. aastal Edgar Allan Poe auhinna. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles