Sõjakooli katsed panid keha proovile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjakooli katsed
Sõjakooli katsed Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeva hommikul köitsid Tähtvere pargist mööda sõitjate tähelepanu pargi keskele kogunenud laigulised. Kõrgema sõjakooli tulevased kadetid panid ennast proovile üldfüüsilistes katsetes.

Rahvasuus NATO testina tuntud katsetel tuli kooliastujatel esmalt teha kahe minuti jooksul võimalikult palju kätekõverdusi, seejärel samamoodi kõhulihaste harjutusi ning lõpuks ootas ees rahustav 3200 meetri jooks.

Tunniste vahedega asusid rühmad harjutusi sooritama. Päeva esimestel katsetajatel oli ka väike eelis, kuna sel ajal päike veel nii aktiivselt ei kõrvetanud. Jooksmise ajal pääses päikese eest pargipuude kaitsvasse varju.

Enda korda oodates tegid kandidaadid pinkide taga närveldades sooja. Perekonnanime alusel kutsuti neid järjest kätekõverdusi tegema.

Nii mõnegi nime järel valitses aga vaikus, ju siis ei läinud eelmisel päeval akadeemiline test nii hästi, et olnuks põhjust kohale ilmuda.

Kohal oli ka naissoost kandidaate. Kui akadeemilises testis ja kutsesobivuse vestluses hinnatakse kõiki võrdselt, siis üldfüüsilises osas jaotatakse punkte vastavalt nii soole kui ka vanusele. Kätekõverdusi ja kõhulihaste harjutusi hinnatakse kõige rangemalt vanuses 27–31, jooksmisel on kriteeriumid raskeimad noorematele ehk 17–26aastastele.

Iga harjutuse eest saab maksimaalselt 100 punkti ning et oleks mõtet minna edasi kutsesobivuse vestlusele, tuleb saada kokku vähemalt 190 punkti või igalt alalt 60 punkti. Maksimumpunktid õnnestus teenida kuuel katsealusel.

Kandidaatidega vesteldes selgus, et kõige raskemaks hinnatakse akadeemilist testi, kus tuli kolme tunni jooksul palju pead ragistada. Sealt teenisid vähemalt pooled punktid täpselt 50 kandidaati, ülejäänud 86 pidid leppima kehvema tulemusega.

Sõjakooli õppeosakonna ülem kolonelleitnant Vitali Lokk sõnas, et võrreldes varasemate aastatega on konkurss muutunud suuremaks, kuid üldjoontes paistavad tulevased kadetid olevat samasugusel tasemel. Sel aastal on märgata rohkem kutseharidusega kandidaate.

Katsed said alguse teisipäeval akadeemilise testiga ning lõpevad täna pärastlõunal, kui viimased kandidaadid vestlevad kutsesobivuse teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles