tARTuFF kutsub taas armastuse üle mõtisklema

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tARTuFF leiab aset 4.-9. augustini ning tänavu vaadatakse filme teises suunas, Emajõe poole.
tARTuFF leiab aset 4.-9. augustini ning tänavu vaadatakse filme teises suunas, Emajõe poole. Foto: Kristjan Teedema

Armastusfilmide festival alustab juba ülejärgmisel nädalal ning lisaks rikkalikule filmiprogrammile üllatatakse ka mängulise ja tantsulise poolega.

Raekoja platsile paigutatakse 1600 istekohaga vabaõhukino, mis keeratakse sellel aastal ümber ehk filme vaadatakse näoga Emajõe poole. Vaatamiseks pakutakse filme kinoklassikast uuemate hittideni, mida raamistab omakorda rikkalik kultuuriprogramm.

Festivali avab 4. augustil John Carney romantiline draama «Uus algus». Neljandal päeval näidatakse aga Venemaal palju kõneainet pakkunud «Parandusklassi» ning kohale tuleb ka filmi noor režissöör 25-aastane Ivan Tverdovski ja üks peaosalistest Nikita Kukushkin.

Armastuse tähendus

Festivali programmi koostaja Helmut Jänese sõnul on tARTuFFi sünnist saati olnud omaette arutelu, kuidas armastus ja selle erinevad tähendused välja tuua.

«Me oleme liikunud pigem seda teed, et armastus on väga mitmekülgne mõiste ning sellega seoses on meie programm ka vaheldusrikas,» rääkis ta. Ta lisas, et korraldajatelt on korduvalt küsitud, miks ühe või teise filmi puhul on armastust selle kõige klassikalisemas tähenduses väga vähe.

«Me arvame, et armastus on selline mõiste, mida ei saa raamidesse suruda, see on nii-öelda seletamatu mõiste ja tunne, mida lihtsalt ei saa piiritleda ühe kindla žanri võtmes,» rääkis Jänes.

Ta lisas, et pole vahet, kas tegu on klassikalise armastusfilmiga, või siis miks mitte ka õudusfilmiga.

«Õudusfilme meil küll tänavu pole, kuid näiteks mitu filmi vaatlevad seda suurt tunnet läbi sotsiaalsete ja sügavate probleemide.»

Filmide valimine

Jänese sõnul hakatakse festivali programmi koostama kevadel, kui uued filmid on värskelt välja tulnud.

«Tuleb silmad lahti hoida, vaadata ja külastada muid sarnaseid festivale kogu maailmas ning otsida abi ka tuttavatelt,» rääkis ta.

Ta lisas, et näiteks Venemaa linateost pakkusid festivalile tegijad ise ja see on hea märk, et värske ja auhinnatud film kavas on.

Lisaks Raekoja platsi filmidele näidatakse Elektriteatris ka kolme dokumentaali. Kui varasematel aastatel on dokumentaalfilmi programm olnud suurem, siis Jänese sõnul on tänavu rõhk rohkem Raekoja platsi filmidel ning seega on dokumentaale varasema kuue asemel ainult kolm.

Rohkem kultuurifestival

Jänes rääkis, et juba mitu aastat on proovitud liikuda seda teed, et tARTuFFist kasvaks välja kultuurifestival, mida ümbritseksid paljud teised üritused, mis pole otseselt seotud küll filmiga, kuid mis sulanduksid festivaliga.

Olulisel kohal on tänavu näiteks Tallinna tantsuteatri programm, mille raames saab vaadata tantsulavastusi, osaleda ise tantsufilmi õpitubades ning lisaks leiab aset lavastuslik viktoriin.

2013. aasta festivaliks valmis tantsulavastus «Lumière». Sellel aastal pakutakse aga suuremat tantsuprogrammi ja lavale tuuakse Ruslan Stepanovi ja Dmitri Harchenko tantsulavastused, Improteatri Impeeriumi etenduse ning lisaks veel viktoriin ja tantsufilmi õpitoad.

«Meie minifestivali idee seisnebki selles, et kõik, mis me pakume, on teatud nurgast seotud filmiga,» rääkis Tallinna tantsuteatri produtsent Heili Lindepuu.

Palju põnevust pakub osalejatele kindlasti filmiviktoriin, mis seisneb selles, et näitlejad esitavad katkendeid kümnest tuntud Eesti mängufilmist ja osalejad peavad ära tundma, milliste linateostega on tegemist, sõnas ta.

«Näitlejad toovad need katked väga erinevalt rahvani ja esindatud on näiteks nii pantomiimid kui ka monoloogid,» ütles Lindepuu. Ta lisas, et viktoriinile on teretulnud ka lihtsalt vaatajad, sest see pakub ka visuaalselt palju põnevust.

Mitmekesisus

Järgmisel pühapäeval ehk vahetult enne tARTuFFi leiavad aset ka õpitoad, milles saab tantsufilmi tegemist ka ise proovida. Õppimine kestab kolm päeva ning pärast seda on osalejatel augusti lõpuni võimalus oma filmiga sügavamalt tegeleda. Parimad nendest lähevad ka sügisel laste- ja noortefilmide festivalile Just Film.

Tänavu pakutakse ka näiteks lauatennise suurt turniiri ning festivali viimasel päeval pannakse Raekoja platsile üles pinksi lauad.

Veel tuleb armastusteemaline raamatukogu, kus saab lugeda kirjandust ja luulet ning ka filme laenutada. Muusikalise poole eest hoolitseb aga Tartu Indiefest.

Programmi koostaja Helmut Jänese sõnul peab iga festival sisaldama midagi uut ja värsket ning seega otsitakse iga aasta filmide kõrvale ka uusi lisaüritusi, millega külastajaid üllatada.

Üheksas tARTuFF leiab aset 4.-9. augustini ning kokku linastub 15 täispikka filmi. Raekoja platsi filmid on vaatajatele tasuta. Programmiga saab lähemalt tutvuda: http://2014.tartuff.ee/est/programm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles