Džäss sõidab rongiga Tartusse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored muusikud Tobias Tammearu (vasakult), Jan Kulbin, Jana Kütt ja Karl Madis Pennar panevad ennast valmis. Homme hommikul kell 8.12 väljub Balti jaamast džässirong, mille ühes vagunis saab kuulata klassikalist džässi.
Noored muusikud Tobias Tammearu (vasakult), Jan Kulbin, Jana Kütt ja Karl Madis Pennar panevad ennast valmis. Homme hommikul kell 8.12 väljub Balti jaamast džässirong, mille ühes vagunis saab kuulata klassikalist džässi. Foto: Toomas Tatar

Homme hommikul rongiga Tallinnast Tartusse sõitjad saavad naaberpingi teismelise telefonist tuikava tümaka asemel kuulata klassikalist džässi otse pillitorudest.

Pärast rongireisijaid saavad sama lõbu veel nautida vaksalist tuleva bussi nr 20 juht ja sõitjad, siis jätavad muu­sikud ühissõidukid ja seavad end sisse kesklinnas. Ikka musitseerides.

Muusikafestival Jazzkaar on Tallinnas juba viiel aastal teinud linnaruumiprojekti, milles muusikud on saadetud mängima otse tänavatele. Tänavu, kui festival tähistab 25. aastapäeva, katsetatakse sama asja lõpuks ka tartlaste peal.

«Idee ongi panna muusikud esinema linnaruumi, kuhugi täiesti suvalistesse kohtadesse,» rääkis projekti juht Heikki Mändmets. «See peaks olema nagu üllatuseks, et saab kuulata muusikat ka kusagil mujal peale kontserdisaalide.»

Tallinnas oli linnaruumiüritus juba kolmapäeval ning pealinlastele lisaks esinesid seal Elleri kooli õpilased. Need neli – Karl Madis Pennar, Jana Kütt, Tobias Tammearu ja Jan Kulbin – naasevadki homme rongiga Tartusse ja tuhisevad siin vahepausideta terve päeva ringi.

Muusikud lähevad kokkulepitud kohta, panevad võimenduse üles, võtavad pillid välja ja mängivad, kuni on aeg järgmisesse kohta minna. Niimoodi hommikul kaheksast õhtul pea poole kuueni.

Üks neljast, Karl Madis Pen­nar, rääkis, et Tallinnas juba läbi tehtud päev oli ülimalt ekstreemne ja väga rahuldustpakkuv. «Väga kihvt oli, inimesed ei oota seda üldse,» rääkis ta vaimustusega. «Keset ummikut näiteks kerisid akna alla ja jäid kuulama, üle tee inimesed plaksutasid. Hullult lahe.»

Tallinna lennujaamas mängides saadi unustamatu kogemus, kui Prantsusmaa lennukilt tulid maha üks Jazzkaare peaesinejaid Nina Attal ja tema bändimehed, maailmatasemel muusikud, kes noori nähes võtsid kottidest trompeti ja saksofoni ning ühinesid nendega.

Milliseid üllatusi Tartust leitakse, saavad kõik homme ise vaatama minna. Mändmets ütles, et ajagraafikust peetakse üsna täpselt kinni, nii et igaüks võib oma päevatoimetused, on see siis raamatukogus või turul käik, selle järgi ajastada.

Tartu jaoks on Jazzkaare kontserdid peaaegu läbi. Täna kell 21 on Jazziklubis viimane üritus, üles astuvad Nils Land­gren & JazzBaltica Ensemble.

Jazzkaare linnaruumiprojekt täna Tartus

• Kl 8.12–10.14 džässirong: muusikud sõidavad Elroni rongis Tallinnast Tartusse

• Kl 10.33–11.06 džässibuss: linnaliinibuss nr 20 raudteejaama eest

• Kl 11.20–12.05 Tartu kaubamaja ja lastepargi vaheline plats

• Kl 12.20–13.05 Tasku keskuse aatrium: džässimaal koos laste kunstikooli õpilastega

• Kl 13.20–14.05 Tartu kinnine turg

• Kl 14.20–15.05 Pirogovi plats

• Kl 15.20–16.05 Lutsu raamatukogu esine

• Kl 16.20–17.20 kohvikukontsert Ülikooli kohviku džässiklubis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles