Fänni unelm – semud, õlu ja suur ekraan

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / Artur Kuusi montaaž

Mahub veel, ei ole täitumus sajaprotsendiline, ütleb Krooksu pubi juhataja Inga Ratušnaja pubi külastatavuse kohta jalgpalli MMi alguspäevadel.


Mujal Euroopas laialt levinud komme jalgpallile ja ka muudele spordiülekannetele sõprade-mõttekaaslaste heas seltskonnas pubides paari õlle ja muu hea-parema kõrval kaasa elada on ka meil üha enam juurdumas.

Lauad broneeritud

Tegutsevatest Tartu vanim pubi on tõenäoliselt oma kanalitevaliku, ennustusvõistluse ja telerite rohkusega Tartu vutivaatamiskohtade esirinnas.

Krooksu pubis saab jalgpallinälga rahuldada nii siseruumides kui ka terrassil.  

Krooksul on maailma vaadatuima spordiala sõpradega juba pikemad kliendisuhted ja kahe aasta tagusele jalgpalli EMile kaasaelajad on juba käinud olulisemateks mängudeks laudu broneerimas.
«Kõik on väga okei olnud, ekstsesse pole ette tulnud,» iseloomustab Ratušnaja eestlasest vutifänni rahulikkust.

Ka Metasar OÜ tegevjuht (firma peab söögikohti Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures) Sirle Sõstra kinnitab, et eestlasest pubikülastaja on rahumeelne spordisõber. Talutakse rahulikult ära ka mitte just meelismeeskonna löödud värav ja kohtuniku kaheldav otsus. «Üle ei ole keegi keenud,» ütleb ta.  

Vutinäljastel tasub end sisse seada Sõprade Juures asuva ekraani ette. «Kuna ETV mängib meil seal kogu aeg taustaks, siis näitame MMi ka,» sõnab ta, «vaatajaid on ikka jätkunud.»

«Kui ülekanded telerist tulevad, siis on neid ka meil võimalik näha,» sõnab ka Kotka Keldri juht Silja Metsoja. Pepleri tänava pubi pole spordilembelist külastajat kunagi unarusse jätnud. «Kui ikka midagi populaarset üle kantakse, oleme alati näidanud,» ütleb Metsoja.

Kotka Kelder on tuntud oma võistluslembuse poolest. Lisaks telekast ülekannete jälgimise võimalusele on sealsetes ruumides maha peetud näiteks Eesti esimesed meistrivõistlused podkidnois.

Juhataja pole jutuajamise eel muude kohustuste tõttu paar päeva pubis viibinud, nii ei oska ta ka täpselt öelda, kas MM on ka keldri külastatavust suurendanud. Küll aga teab ta kindlalt, et tartlane on rahulik ja midagi katastroofilist suurele mängule kaasa elades korda ei saada. «Püüame kõik mängud ära näidata,» ütleb Metsoja.

Ilma vutita ei saa

Aleksandri tänava otsas paikneva Õlle Tare toitlustusjuht Kadi Lepik ütleb, et ka neil jookseb jalgpallimäng suurel ekraanil ja päevasel ajal on ka kommentaar kuuldavaks keeratud. «Selge, et püüame ikka MMi näidata, ilma selleta ei saa ju kuidagi,» ütleb Lepik. Elab ju pool maailma jalgpalli tähe all.

Vutifännist toitlustusjuhil jookseb ka endal arvutis parasjagu Hollandi–Taani mäng. «Turniir kogub tasapisi hoogu, hakkavad juba korralikud mängud tulema,» sõnab ta.

Tasapisi kogub arvukust ka vutihuviliste ring, kes söögikohta telekat jälgima tuleb. «Reedel, kui MM algas, oli neid vaid mõni, inimesed pole veel harjunud,» kirjeldab ta, «lõpupoole, kui tähtsamad mängud tulevad, on huvi suurem.»

«Oleme ennegi inimesi jalgpalliusku ära keeranud,» muigab Lepik, «endalgi on paar tuttavat, kes muidu jalkat ei vaata, aga eile helistasid, et nägid sa, kui hästi Saksamaa mängis. MM on ikka väga tähtis asi.» Lepikul käib ka pereringis väikest viisi ennustusvõistlus – viimati läks tütrel täpselt täppi 4:0 pakkumine Saksamaa–Austraalia mängu lõpptulemuseks. «Ise arvasin, et Austraalia paneb tugevamalt vastu,» ütleb Lepik.   

Õlle Tares ei ole varem suurvõistlusi näidatud. Tänavu leiti, et kuna ekraan on olemas, siis miks mitte. «FIFA-le on litsentsitaotlus ka ära saadetud, vastust ei ole küll veel saanud,» kommenteerib ta vahepealset meediakära sellest, nagu meie pubid rikuks ülekannete näitamisega seadust. «Me maksame ikka suhteliselt korralikku raha autorite ühingule ja telekavaatamise eest ju ekstra raha ei kasseeri,» räägib ta.

Teler spordi jaoks

Staažikas vutivaatamiskoht on aga 60’s Grill Narva maanteel. «Meil on telekas ja see ongi siin selleks, et sporti näidata,» raporteerib ettekandja Maarja Kliimann. Tema sõnul on MMi algfaasist tingituna huvi veel tagasihoidlik, ent on käidud küsimas, kas jalgpalli ikka ka näha saab.

«Kui kliendid tulevad ja ütlevad, et soovivad jalgpalli näha, siis me paneme alati teleri jalgpalli peale. MMi raudselt näitame, see pole mingi probleem. Muidu meil mängib raadio,» ütleb Kliimann.   

Eraldi ekraanid

Sport on pikka aega olnud külastajaile kaaslaseks ka kevadel taasavatud Zum-Zumis. «Nii kui avasime, nii hakkasime ka spordiülekandeid näitama,» selgitab vahetuse vanem Külli Suppi. «Algul me ise ei reklaaminudki seda väga välja, aga kuna inimesed hakkasid küsima, siis oleme hakanud järjest rohkem spordiülekandeid näitama.»

«Siiamaani on suhteliselt rahulikult läinud, nad vahel küll tõstavad häält, aga on sõbralikud,» iseloomustab ta võistlustele kaasaelajaid.

Võimalike erimeelsuste vältimiseks erinevate võistkondade pooldajate vahel on Zum-Zumis leitud väga hea lahendus – ekraanid on mõlemal pool saali keskel asuvat letti.

Korvpalli Eesti meistrivõistluste finaalseeria ajal jagatigi Rocki fännid ühele ja Tarva omad teisele poole. «Siis visati üksteisele nalja, et võtke vaiksemalt jne,» kirjeldab Suppi, «ja sellega asi sõbralikult piirdus. Eks näe, mis jalgpalli MMi ajal tuleb.» Mängud, mida Eesti telekanalid näitavad, on igatahes kaasaelatavad ka Zum-Zumis.

Pubides võib jalgpalli näidata

Meedia kajastas seoses jalgpalli MMiga uudist, et pubid ei või ilma FIFA litsentsita mänge näidata.

Tegelikult kehtib juba 2004. aastast autoriõiguse seaduse säte, mille kohaselt on ka televisiooniorganisatsioonil ainuõigus lubada ja keelata saate üldsusele suunamist juhul, kui selline suunamine toimub kohas, mis on üldsusele avatud sisenemistasu eest (AutÕS § 73, lg 1, p 4).

«MMi näitamine avalikes kohtades pole midagi erilist, mis nõuaks FIFA-le ilmtingimata tasu maksmist. Seda on vaja teha vaid juhul, kui vaatamise eest raha küsitakse,» rääkis Eesti Esitajate Liidu tegevdirektor Urmas Ambur. «Kõik ettevõtjad, kes tahavad oma klientidele müüa teise isiku kaupa, sh ringhäälinguorganisatsiooni programmi, peavad selleks saama loa ning maksma tasu.»

Amburi sõnul on selline lähenemine mõistlik, sest autoriõiguse seaduse kohaselt ei pea need pubid ja restoranid, kes vaba sissepääsuga kohtades oma klientidele raadio- ja televisiooniprogramme edastavad, ringhäälinguorganisatsioonile eraldi tasu maksma.

Samas programmi sisu moodustavate teoste või audiovisuaalsete teoste autoritel on õigus saada oma teose kasutamise eest tasu.

«Kui on õigus saada tasu, ei tähenda see, et sama asja ei võiks tasuta kasutada anda,» selgitas Ambur. «FIFA ei ole vinti üle keeranud, sest jalgpalli näitamise eest üldsusele avatud kohas mitteärilisel eesmärgil ei pea FIFA seatud tingimuste kohaselt litsentsitasu maksma.» (TPM)

Vutivaatamis­võimalusi Tartus
• Zum-Zum (Küüni 2)
• Ristiisa pubi (Küüni 7)
• Big Ben (Riia 4)
• Krooksu pubi (Jakobi 34)
• Sõprade Juures (Raekoja plats 12)
• Kotka Kelder (Pepleri 14)
• Illegaard (Ülikooli 5)
• Underground (Küütri 7)
• Ülikooli kohvik (Ülikooli 20)
• 60’s Grill (Narva mnt 27b)
• Õlle Tare (Aleksandri 42)
• Kapriis (Raekoja plats 9)
• Zavood, Lai 30

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles