Maalide kõrval jõudis hindajate ette ka veini

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisena astus komisjoni ette Martha Stewart.
Teisena astus komisjoni ette Martha Stewart. Foto: Sille Annuk

Nii palju rahvast nagu eile ennelõunal ei ole Tartu kunstimuuseumi viltuses majas olnud juba õige mitu kuud. Põhjuse enam kui sajal huvilisel kunstisaale ummistada andis hindamiseks välja pandud looming.


Tavaliselt hindavad näitusi oma kohalkäimisega vaatajad ja kui kunstnikul veab, ka kriitikud. Seekord oli hindajaks suuremas osas Tallinna kunstiajaloolastest ja -kriitikutest ning kunstnikest koosnev komisjon tartlanna Tiiu Talvistu juhtimisel.

Eile antud hinnang oli tavalisest kriitikast määravama tähtsusega, sest välja olid pandud Tartu Ülikooli maalikunsti eriala lõpetajate tööd.

Need kõik lootis komisjon nagu kord ja kohus üle vaadata kella kuueks õhtul, hoolimata sellest, et lõputöid jagus ka Y-galeriisse, ülikooli raamatukokku ja kunstimajja.

Komisjoni ees

Esimesena astus komisjoni ette Mihkel Maripuu. Ta pöördus viiest suurest maalist koosneva seeria «Lõputöö» esitlemise alguses teiste hulgas oma vanemate poole, kes olid Tartusse saabunud Torist. Retsensendina toiminud kunstnik Kiwal ei olnud palju etteheiteid, kuigi ta mainis korra, et autoril puudub metodoloogiline järjekindlus.

Mihkel Maripuu juhendaja professor Jaan Elkeni sõnul sisaldab neopopi võtmes bakalaureusetöö nii eesti rahvusnukke kui ka rahvusvaheliste kontsernide kohalolu tähistavaid logosid. «Elegantselt lohakas maneeris maalitud maalides on piisavat täpsust ja teravaservalisust, et olla pilgupüüdjaks,» lisas juhendaja.

Maripuu tee Tartu Ülikooli maaliosakonda sisseastumisest kuni komisjoni ette astumiseni ei olnud päris sirge. Pärast kaht aastat õppimist tundis ta, et Tartus elamine ja õppimine «hakkab rappa kasvama». Värskenduseks õppis ta semestri Eesti Kunstiakadeemias. «Ja siis sai Tallinnast villand,» ütles ta. «Tekkis igatsus Tartu järele.»

Vein väljapanekus

Mihkel Maripuu maalid on eilsest kuni 22. augustini kunstimuuseumi alumise korruse suurimas saalis.

Sealsamas kõrval on pisikeses hämaras ruumis väljapanek «Nihilismist», kus maalide kõrval mängivad oma osa mitu pudelit veini Jeesuse Veri, mantlid nagis ja avatud raamat laual. Luuletajast kunstimuuseumi töötaja Hannes Varblane kiitis seda tööd ning märkis, et «Lagunemise lühikursus» on üks tema lemmikraamatuid.

Hämara ruumi maalide kõrvale on autoriks märgitud Aleksander Rostov, kuigi sellist nime tänavuste bakalaureusetöö autorite hulgas ei ole.

Kas nimekiri on puudulik? Ei ole, sest niisuguse pseudonüümi all esineb Sander Taal. «Mu kodanikunimi on igavavõitu,» põhjendas ta varjunime valimist. «Aleksander Rostov on aga nihilist, tsaaritapja, dünamiidi tõlla alla viskaja.»

Veel kaitsmisi

Samal ajal kui raeplatsi viltuses majas käis ülikooli maalikunsti eriala bakalaureusetööde kaitsmine, lõpetas mõnisada meetrit eemal Y-galeriis oma lõputöö ülesseadmist Liina Soosaar. Temal seisab ees Tartu kõrgema kunstikooli fotograafiaosakonna lõpetamine.

Oma lõputöös «Ismar» vaatab Soosaar tagasi Ramsi alevikus Viljandimaal veedetud esimesele kümnele eluaastale. Väljapanekus on lisaks fotodele viis kärutäit killustikku ja muudki, millega lõputöö autor loodab käima panna vaataja kogemuste ja mälestuste «masina».

Töö kirjalikus osas vaatleb fototudeng koha ja sellega seotud mälestuste suhet ning inimese elukeskkonna mõju tema käekäigule.

Tartu kõrgema kunstikooli tänavused lõpetajad kaitsevad oma töid tänasest kuni 15. juunini. Lõputööde näitus «Lend 2010» on galeriis Noorus (Riia 11) lahti 31. juulini ning kesklinna kaubahalli esimesel korrusel 30. juunini.

Mitmes majas

• Tartu Ülikooli maalikunsti eriala diplomitööde kaitsmine käis eile Tartu kunstimuuseumis, kunstimajas ja sealses monumentaalgaleriis ning Y-galeriis.

• Laura Põllu magistritöö on kunstimajas ning Pille Johansoni bakalaureusetöö monumentaalgaleriis.

• Kunstimuuseumis on Mihkel Ilusa, Mihkel Maripuu, Kristina Kivirand-Pototski, Martha Ste-warti, Sander Taali ja Mari Jõgiste bakalaureusetööd.

• Helmi Arraku bakalaureusetöö on TÜ raamatukogus.

• Merle Miti, Riina-Ingel Keskpaiga ja Mailiis Lauri bakalaureusetööd on
Y-galeriis.

Allikas: Tartu Ülikool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles