Sillaehitus nihkus sammu lähemale

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartu linnavalitsus võttis vastu ja suunas avalikustamisele Ringtee silla ja selle juurdepääsude detailplaneeringu, linnapea loodab ehituse algust juba tuleval aastal.


Linnapea Urmas Kruuse kinnitas, et tuleval aastal ehituslepinguni jõudmine ja ehituse alustamine ei tohi olla utoopia, ehitus peab algama. Veel enne projekteerimis- ja ehitushanke väljakuulutamist (eeldatavasti sel sügisel) tuleb linnal selgeks vaielda kõik vaidlused, sest planeeringuala on suur.

Hulk kinnistuid

Idaringtee Tartu piiresse jääva ala planeering hõlmab 116 kinnistut, millest tervenisti jääb planeeritavasse alasse 24 kinnistut ja reformimata riigimaa.

Kuna tänavatrass kulgeb läbi mitme erakinnistu, tuleb linnal omandada 200 000 ruutmeetrit maad.

«Tartu sajandi ehitiseks kujuneva objekti valmimisele on astutud taas oluline samm lähemale. Peale detailplaneeringu vastuvõtmist ja avalikku väljapanekut saame alustada läbirääkimisi kinnistute omanikega sillale ja selle juurdepääsuteedele vajaliku maa võõrandamiseks,» ütles abilinnapea Margus Hanson.

Kruuse lisas, et peale otsese mõju on sellel tee-ehitusel kaudne mõju. Linnal on vaja ka teada saada, kuidas maaomanikud kaudseid mõjusid hindavad.

Hanson rääkis, et nagu ikka, ei suudeta suure ettevõtmise puhul kõike ette näha ja ehkki üldplaneeringus on teekoridor maha märgitud, ei pruugi tee täiel määral joosta selle koridori piirides ning võib mõjutada mõnda muud detailplaneeringut.

Ringtee silla ja selle juurdepääsude detailplaneeringu avalik väljapanek on 28. juunist 12. juulini linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna fuajees Raekoja plats 3.

Detailplaneeringuga samal ajal koostatakse ka Tartu linna idapoolse ringtee eelprojekti, millega kavandatakse ringtee ümberehitust põhitänavaks, Ringtee silla rajamist ning Idaringtee sidumist läänepoolse ringteega.

Ehitusjärjekord lahtine

Läinud sügisel ja talvel tõusis päevakorda Idaringtee ehituse alustamine Võru-Ringtee ristmikust, kuivõrd maanteeametil oli lootus saada raha nn Postimaja liiklussõlme ehitamiseks.

Aprilli keskel muutis valitsus infrastruktuuri investeeringute kava ja Lääneringtee sattus lisanimekirja ehk joone alla. Selle otsuse peale võttis Tartu linn suuna alustada Idaringtee ehitamist Ringtee sillast ja selle pealesõitudest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Eero Pärgmäe kommenteeris mai alguses, et Tartu Postimaja sõlm on reservis juhuks, kui mujal mõni riigihange ebaõnnestub või kusagil jääb muul põhjusel üle raha, mida oleks võimalik kiiresti kasutada.

Üks võimalus, kust sellist raha võiks paista, on Tallinna–Tartu maantee Aruvalla–Kose teelõigu ümberehituse hange. Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu nimetas seda spekulatsiooniks, kuna hanke tulemused ei ole kinnitatud.

«Oletagem, et jääbki üle, siis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vastav komisjon otsustab selle raha kasutamise. See on paljudest asjaoludest sõltuv poliitiline otsus,» märkis Kasesalu. «Isegi kui mingi number on, siis sellega ei tohi me spekuleerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles