Kunstnik mängib isikuandmetega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masinavärgi autor Timo Toots näitab, kuidas seda käima panna.
Masinavärgi autor Timo Toots näitab, kuidas seda käima panna. Foto: Margus Ansu

Usaldada või mitte usaldada, selles on küsimus. Kas panna pilusse ID-kaart ja sisestada PIN-kood või mitte? Kas kunstnik kasutab andmeid hiljem või kustutab? Ahvatlus on suur, sest tulemus on seda väärt.


Y-galeriisse üles seatud masina autor Timo Toots on nõus, et tema teose «Memoпoл-I » ees sugeneb kunstihuvilistel paratamatult küsimus, kas jätkub julgust panna ID-kaart aparaadi pilusse. «See on usalduse peal mäng,» ütles ta. «Ma võiksin ju täiesti vabalt salvestada info, mida nad siin näevad.»

 Nagu ta tunnistab, kogu teave tegelikult ka korraks salvestub. «See kustutatakse maha,» märgib ta. «Aga ma ei saa seda kuidagi kinnitada.»
ID ja PIN1

Umbes kahe meetri kõrguse ja viie meetri laiuse ähvardavalt veikleva «Memoпoл-I » kasutaja (nädala lõpuni Y-galeriis Tartus ja 10.–28. juunini Hobusepea galeriis Tallinnas) peab niisiis masinavärgi ette ilmumisel kaasa võtma ID-kaardi ja PIN1-koodi.

ID-kaardi masinasse sisestajal tuleb nõustuda mõne tingimusega: tema ID-kaardiga tehakse päringud registritesse; kogutud info salvestatakse statistilisel eesmärgil nõnda, et hiljem ei ole võimalik seostada tema isikut tema andmetega; tema nimi ja dokumendifoto salvestatakse digitaalsesse külalisteraamatusse.

Andmed autori kohta

Mõistagi leidub igasuguseid andmeid e-registrites ka Timo Tootsi enda kohta.

Nii näiteks on kirjas, et ta tegutseb praegu põhiliselt Tartus vabakutselise kunstnikuna. Ta lõpetas mullu Eesti Kunstiakadeemia fotograafia erialal ning haris end õpingute ajal ka Islandi Kunstiülikoolis ja Karlsruhe Disainikolledžis.

Alates aastast 2006 on Timo Toots osalenud näitustel Eestis ja naaberriikides. Ta on mullu suvel Järvemuusika festivalil Leigol kõlanud mobiilisümfoonia «Leviala» üks autoreid. «Memoпoл-I » on tema esimene isikunäitus.

Info registritest
• Tartus Y-galeriis (Küütri 2) saab vaadata 5. juunini multimeediakunstniku ja fotograafi Timo Tootsi sotsiaalse masina projekti «Memoпoл-I ».
• Masin küsib vaatajate kohta infot muu hulgas järgmistest netikohtadest: äriregister, liikluskindlustuse fond, ehitusregister, kaitseväe register, rahvastikuregister, kogumispensioni register, haigekassa, kinnistusraamat, hariduse infosüsteem, politsei- ja piirivalveamet, koerteregister, retseptikeskus, rahvastikuregister, Tele2, Elisa, EMT, Eesti Energia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles