Reformi nimekirja veab Tartus Laine Jänes

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes
Kultuuriminister Laine Jänes Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas, et temast on saamas riigikogu valimistel Reformierakonna nimekirja esinumber Tartus. Linnapea Urmas Kruuse kandideerib ilmselt erakonna toetuseks hääli kogudes.


«Vastab tõele,» möönis Laine Jänes reedel Virtsu sadamast teel Villem Raami sünniaastapäeva üritustele, et juttudel nagu oleks temast saamas reformi esinumber Tartus, on alust. Jänes lisas, et ta kandideeris ka eelmistel parlamendivalimistel Tartus, mis on tema kodulinn. Siis sai Tartu linnapea ametis olnud Jänes 9303 häält.

Jänese teada on 2011. aasta märtsis peetavatel valimistel kandideerimas ka linnapea Kruuse, kuid mitte nimekirja esimesena.

Ei kommenteeri

Linnapea Kruuse, kes sügisestel kohalikel valimistel võttis 6102 häält, oli enda plaanidest rääkides esiti tõrjuv: «Vara. Lubasin rääkida sel teemal sügisel.» Ta hoidus kommenteerimast nii seda, kas ta kandideerib, kui ka küsimust, kas ta valituks osutudes riigikogusse siirdub.

Tallinna siirdumine oleks Kruusele ka eraeluliselt mõnevõrra ebamugav, sest aasta alguses sai tema pere juurdekasvu ja paari kuu eest vahetas linnapea oma kahetoalise Karlova korteri neljatoalise rendikorteri vastu Emajõe kaldal Ujula Konsumi kõrval.

Küsimuse peale, kas ta peab korrektseks, kui kandideerides mandaadi saanu ei asu rahvaesindajana tööle, vastas Kruuse esimesel korral pärast lühikest pausi, et peab lõpetama ära pooleli oleva teise telefonikõne. Paar tundi hiljem tagasi helistanud, väitis Kruuse, et selline küsimusepüstitus ei ole korrektne.

«Kui vaadata poliitikat kui meeskonnatööd, siis toetuse ja kuvandi mõttes on hea, kui kandideerivad kõik paremad jõud,» põhjendas ta. Kruuse lisas, et nii ei saa ka öelda, et kõik, kes kandideerivad, aga ei lähe esinduskogusse, on 100 protsenti peibutuspardid.

Enda kandideerimise kohta ütles ta, et tuleb ära oodata novembrikuised erakonna sisevalimiste tulemused.

Kutse asjalikele

Reformierakonna Tartu piirkonna üldkoosolekul läinud nädalal seadsid erakonna liikmed sihiks võita Tartus kolm riigikogumandaati. Laine Jänes kommenteeris, et sama palju sai erakond ka eelmistel valimistel ja madalamat sihti ei ole mõtet seada.

Üldkoosoleku järel kinnitas Kruuse, et erakond kutsub endaga ühinema kõiki edumeelseid ja asjalikke rahvaliitlasi.

Rahvaliidu Tartu linnaühenduse esimees Karin Jaan­­son ütles, et sarnaseid kutseid on kõik erakonnad esitanud, kuid seni kehtib otsus, et Rahvaliit jätkab iseseisvalt. Kui Rahvaliit peaks lagunema, siis vääriks Reformierakonna kutse kaalumist. Küsimusele, kas just  Reformierakonna oma, vastas Jaanson kinnituseks: «Ma arvan küll.»

Reformierakonna Tartu piirkonna üldkoosolek valis uue juhatuse. Tartu reformierakondlasi juhib jätkuvalt linnapea Urmas Kruuse ning juhatusse osutusid valituks veel abilinnapea Margus Hanson, AS Salvesti nõukogu esimees Veljo Ipits, Eesti Rahva Muuseumi Ehituse SA projektijuht Kristjan Karis, seenioride klubi eestvedaja Marvi Kibe, linnavolikogu fraktsiooninõunik Mihkel Lees, Estiko nõukogu esimees Neinar Seli ja Aura keskuse juhataja Tiia Teppan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles