Keldris annab etendusi automaatteater

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automaatteatri ehitamisel said selle põhilised tegijad Ave Maser (paremalt), Rosita Raud ja Silver Simmer käia ka suure seadeldise taga, kuhu nüüd enam ei pääse keegi.
Automaatteatri ehitamisel said selle põhilised tegijad Ave Maser (paremalt), Rosita Raud ja Silver Simmer käia ka suure seadeldise taga, kuhu nüüd enam ei pääse keegi. Foto: Margus Ansu

Kaks tundi enne eilset pidulikku Teatri Kodu avamist lükkas keldris neli meest vastu seina suure kapi, mille riiulitel annavad etendust nukud. Alates pühapäevast näevad seda kõik huvilised.


Suuremat sorti kapi riiulitel käib omamoodi elu. Selles on kaasa lööma pandud mitut moodi teatrinukud. Teiste hulgas on esindatud varjuteater ja marionettnukud.

Pöörlevad maskid annavad automaatteatris edasi inimese vananemist. Järk-järgult pöörduvad vaataja poole lapse, täiskasvanu, vanuri ja skeleti nägu. Ajast annavad märku ka näiteks kellukesed skulptuursete käte sõrmede vahel.

Vana põhimõte

Naissoole omast elu kujutab vasakpoolne kapipüstik. Parempoolne on täidetud meeste mängudest, mille hulka kuulub selles automaatetenduses ka teadus.

Kunstnik Rosita Raud on iseliikuvate nukkudega kapi loomisel võtnud eeskujuks 18. sajandi mehaanilise teatri. «Põhimõte on vana, aga sees on palju elektroonikat,» lisas ta.

Seadeldis valmis põhiliselt osaühingus Stagecraft Manage-ment.

Firma eesotsas on endine rahvusooperi Estonia tehnikadirektor Silver Simmer, kelle andmetel kulus automaatteatri valmistamiseks kaks kuud. Barokse kapi sees jookseb mitusada meetrit juhtmeid. Nukukunstnikuna andis oma osa Ave Maser.

Pühapäeval tasuta

Nii automaatteatrit kui ka kõike muud põnevat – Leino Rei lavastatud «Sipsik» sealhulgas – saavad huvilised Teatri Kodus vaadata tasuta eeloleval pühapäeval.

Järgmisest nädalast alates on sissepääs tasuline. Täies jõus algab esimene hooaeg Teatri Kodus programmijuht Sigrid Jaasi andmetel 10. septembril.

Teatri Kodus

• Teatri Kodu avab uksed 30. mail kl 12, mil Tartu mänguasjamuuseumi sünnipäeva puhul on sissepääs kõigile tasuta.

• Leino Rei lavastatud «Sipsiku» etendused 30. mail kl 13 ja kl 15, 29. juunil kl 15.30 ja 17. juulil kl 12 on vaatajatele tasuta.

• Juunis, juulis ja augustis on Teatri Kodu avatud kolmapäeval ja laupäeval kl 11–18, teistel päevadel saab külastamise kokku leppida tel 746 1061.

Allikas: www.teatrikodu.ee

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles