Leivatehas lõpetas töö päevapealt

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõuna ajal valitses leivatehase juures vaikus. Ükski kaubik ei sõitnud ja näha polnud ka ühtegi töötajat.
Eile lõuna ajal valitses leivatehase juures vaikus. Ükski kaubik ei sõitnud ja näha polnud ka ühtegi töötajat. Foto: Kristjan Teedema

Kaks aastat tagasi makseraskustesse sattunud Rein Kilgi leivatehase rendile võtnud OÜ Linerel teatas reedel ootamatult kauplustele, et tellimusi enam vastu ei võeta, ning seiskas tehases tootmise.

Tartu tarbijate kooperatiivi turundusjuhi Kaire Krevaldi sõnul saadi firmalt selline teade reede hommikul. «Meile öeldi, et tootmist enam ei toimu ja 20. jaanuarist ei toimu ka tellimuste täitmist,» lausus ta.

Teates märgiti, et tootmine peatatakse finantseeringu lõppemise tõttu. Samuti märgiti kirjas, et kuna firma juhatuse pingutused finantseeringu taastamiseks ei ole andnud tulemusi, esitas juhatus kohtule avalduse Linereli pankroti väljakuulutamiseks.

Tartu Postimehe andmetel jäid leivatehase leivad, saiad ja tordid kauplustesse osaliselt vedamata juba laupäeval, sest Linereli lepingupartneriks olev transpordifirma polnud nõus teenust osutama. «Meie jätsime laupäevase koguse laiali vedamata, kuna meil on neilt suur hulk raha saamata,» ütles transpordifirma esindaja.

Omanik kättesaamatu

Miks tootmise rahastamine lõppes ning mis saab seiskunud leivatehase ligi kaheksakümnest töötajast, polnud eile võimalik Linereli omanikult Tõnis Välilt küsida, sest Tartu Postimehe telefonikõnedele ta ei vastanud.

Leivatehase logistik Riina Raudla ütles, et tema pole kahjuks volitatud midagi kommenteerima. «See pole minu pädevuses,» sõnas ta ning märkis vaid lühidalt, et kavatseb esmaspäeval siiski tööle minna. Maksu- ja tolliameti andmetel oli Linereli maksuvõlg eilse seisuga 370 802 eurot.

Pankrotistunud Pere kontsernile kuulunud leivatehase krundi ja varad ostnud ning ostuga kaasa tulnud rentniku Linereliga ligi pool aastat kohtuvaidlust pidanud Andres Linnas kuulis tootmise seiskumisest Tartu Postimehelt. «Ma ei oska selle kohta midagi öelda, sest praegu tegutseb seal veel Linerel,» ütles ta.

Kohtuvaidlus Linereli rendilepingu üle lõppes läinud aasta lõpus kompromissiga, mille järgi saab Linnase firma OÜ Eesti Leivatööstus hooned ja vara kätte 1. märtsiks. «Sellega lõppeks see leping, mida meie ja pankrotihaldur pole kunagi tunnistanud,» lausus Linnas.

Küüniline käitumine

Tehase praeguse seisuga polnud aga Linnas kursis. «Olen seal paar korda käinud ja siis on tootmine käinud. Aga et nüüd on seisma pandud, sellest pole kuulnud. Ma pole eriti huvi ka tundnud, sest kokkulepe on ju sõlmitud. Ma eeldan, et partner peab kokkulepetest kinni, aga ju nad on siis jälle mingi järjekordse kavaluse välja mõelnud,» kommenteeris Linnas tekkinud olukorda.

Linereli käitumine on Linnase sõnul olnud kogu aeg ebasõbralik. «Linereli ja tema seltskonna käitumine on olnud kogu aeg väga küüniline. See on olnud pigem röövellik. See, et neil oli raskusi, oli ammu teada, aga nad teadsid ka seda, et meie huvi on võimalikult kiiresti tootma hakata,» rääkis Linnas. Ta ei välistanud, et tehas on meelega seisatud.

«Eesti Leivatööstuse huvi on võimalikult kiiresti tehas uuesti tööle panna ja tootma hakata. Praeguses olukorras tuleb kiiresti tagada inimestele töö ja kauplustele kaup. Me ostsime need varad ikkagi selleks, et arendada leivatööstust, mitte naljategemiseks,» ütles Linnas.

Ta lisas, et kui Linerel on viinud sisse pankrotiavalduse, saab ta tootmise jätkamiseks hakata pidama läbirääkimisi pankrotihalduriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles