EÜSi majja tühjendati pulberkustuti

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulberkustuti sisu lasti EÜSi ruumidesse läbi välisukses oleva postkastiluugi.
Pulberkustuti sisu lasti EÜSi ruumidesse läbi välisukses oleva postkastiluugi. Foto: Margus Ansu

Eesti Üliõpilaste Seltsi Tõnissoni tänava ajaloolisesse majja lasti möödunud nädalavahetusel läbi ukses oleva postkastiluugi tühjaks pulberkustuti, mille tolm levis ruumidesse ning kahjustas muu hulgas ka maale.

Kui suure kahju pulberkustuti sisu tegelikult majas põhjustas ning kes võis olla aktsiooni taga, ei soovinud EÜSi esindajatest keegi avalikult öelda. Seltsi vilistlaskogu esimees Juhan Kreem ütles Tartu Postimehele, et hea meelega ei kommenteeriks ta juhtunut üldse.

«Esiteks ma ei tea täpselt ning teiseks me tegeleks selle asjaga hea meelega omaette. Ma olen nendest sündmustest liiga kaugel ning sõltun liiga palju teiste informatsioonist,» lausus Tallinna linnaarhiivis teadurina töötav Kreem.

Ta ütles veel, et tekitatud kahju on alles hindamisel ja ühtegi numbrit ei ole ta näinud. «Nii palju kui mina tean, levib see pulber üsna igale poole ja valedesse kohtadesse. Ventilatsioon, elektroonika ja maalid. See nimekiri on tegelikult päris pikk,» märkis Kreem. Ta soovitas küsimustega pöörduda seltsi esimehe poole.

Kahtlustatakse Sakalat

Alanud semestril EÜSi esimeheks valitud Karli Kütaru aga ütles, et ei saa juhtunut kommenteerida. «Tegemist on akadeemilise organisatsiooniga ja ma ei saa kommenteerida organisatsioonisisest küsimust,» lausus ta.   

Tartu Postimehele teadaolevalt kahtlustab EÜS, et kustuti tühjendasid öösel majja kõrvaltänavas asuva korporatsiooni Sakala liikmed. «Jah, mul on sama informatsioon,» märkis Kreem. Ta kinnitas, et küsimusega tegeletakse. «Meil on Sakalaga kontaktid ning me räägime neid asju läbi.»

Ka Sakala esimees Laurits Leima ütles, et on juhtunuga kursis, kuid ei soovinud samuti midagi täpsemalt kommenteerida.

«Mingeid detaile ma tean, aga need on asjad, mida ma avalikult lahata ei saa ja seega rohkem sel teemal ei kommenteeri. Vähemalt ma ei kinnita ega lükka ka midagi ümber,» lausus ta.   

«Kui selgub, et need olid meie mehed, siis saab sellega tegeletud nii nagu me oleme seda alati teinud. See käib meie sisekorra järgi ja see ei kuulu väljaspool tutvustamisele,» ütles Leima. Ta oli arvamusel, et tehtut ei sa pidada naljaks.

«Kaine mõistusega võttes – oled sa akadeemiline organisatsioon või mitte, sellised asjad ei ole väga õiged või toredad, et neid kuidagi naljaks nimetada,» sõnas Laurits Leima.

Sajandivanune «sõprus»

Samal arvamusel oli ka EÜSi sihtasutuse nõukogu liige Tiit Pruuli, kes kuulis juhtunust alles Tartu Postimehelt. «Ah niimoodi? Noh, see on sada aastat vana traditsioon. Siis küll pulberkustuteid veel ei olnud. Siis olid teised trikid ja selles mõttes ma ei imesta,» lausus ta.

Pruuli kinnitusel pole neil plaanis teha juhtunu kohta avaldust politseile. «Me ei võta seda naljana, aga see on kahe organisatsiooni vaheline asi ning politseid või prokuratuuri asjasse ei segata,» lausus ta.

Kahe akadeemilise organisatsiooni rivaalitsemist kinnitas ka Sakala vilistlaskogu liige Margus Tsahkna. «See on nii olnud juba möödunud sajandi algusest alates,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles