Koorilauluema saab teraskoori

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pikka mõtlemist arvas ka Tartu vallavanem Aivar Soop (paremal), et skulptuurivõistluse võidutöö on «Koor», mille autorid on Silver Rannak ja Jakob Meier.
Pärast pikka mõtlemist arvas ka Tartu vallavanem Aivar Soop (paremal), et skulptuurivõistluse võidutöö on «Koor», mille autorid on Silver Rannak ja Jakob Meier. Foto: Margus Ansu

Tartu vallas ja Kõrveküla koolis on aastaid kõneldud helilooja Miina Härma mälestuse jäädvustamisest nähtavamalt kui senine mälestuskivi ja -tahvel Kõrveküla alevikus tema sünnikohas. Nüüd see hakkabki kuju võtma.

Eile kogunes Tartu kõrgemas kunstikoolis korraldatud võistluse töid vaagima komisjon eesotsas rektor Vallo Nuustiga ja Tartu vallavanema Aivar Soobiga. Skulptuuriosakonda postamentidele pandud kaheksa võistlustöö hulgast parimate valimiseks kulus umbes kaks tundi.

Vald oli auhinnaraha lubanud välja käia 500 eurot. Ühe sajalise otsustas komisjon anda sihvaka ja särava töö eest Aleks Poolale ja teise sajalise läbipaistvate laulupurjede eest Tamar Paalile.

Töö nimega «Koor» meeldis komisjonile kõige rohkem. Selle olid esitanud võistlema Silver Rannak ja Jakob Meier, kes saavad preemiaraha kahe peale kolmsada eurot.

Portree ja lauljad

Maketiga tuleb autoritel enne lõplikku teostamist veel vaeva näha. Praeguse järgi paistab, et Kõrveküla koolimaja seinale ilmub lauluema Miina Härma portreesiluett. Koolimaja aeda portree lähedale kerkivad aga vähemalt paari-kolme meetri kõrgused lauljate terasplaadist siluetid.

Komisjonis oma sõna sekka öelnud Kõrveküla kooli õpetaja Mare Sirak avaldas heameelt, et koolimaja juurde tuleb kunagise vilistlase mälestusmärk. Võidutöö on tema meelest popp ja noortepärane. «On hea, et see ei ole väga traditsiooniline, et lahendus on tänapäevane,» ütles õpetaja.

Võidutöö üks autoreid Silver Rannak (teine autor läks kaitseväkke) ja Tartu kõrgema kunstikooli esindajad – küllap ka keegi maastikuarhitekt – vaatavad pärast eksamisessiooni jaanuari teises pooles kohapeal maketi sobivuse üle.

«Koori» autorid on kujutanud ette, et lisaks terasele on mälestusmärki kaasatud valgusinstallatsioon. Komisjoni arutelul arvati, et valgustusele kulub üleliia raha. Juttu oli ka sellest, et projektsioonide tarvitamine skulptuurides on pigem mööduv moeasi.

Kuni 20 000 eurot

Mälestusmärgi valmistamiseks kuluv raha on veel välja arvestamata. Skulptuuriosakonna juhataja Jaan Luik pakkus arutluses välja, et see sõltub materjalist ja et kuluda võib kuni 20 000 eurot.

Teraskoor kooli aias ja lauluema Miina Härma siluett seinal peaks valmima nii, et sellest saaksid osa laulupeotule pidulikul teekonnal osalejad. «Tuletulemine 2014» algab Tartus 15. juunil ja lõpeb Tallinnas 3. juulil. Laulupidu «Aja puudutus. Puudutuse aeg» on Tallinnas 4.–6. juulini.

Vallavanem Aivar Soop ütles, et Tartu kõrgema kunstikooliga on vallal varasemast väga head koostöökogemused. Tudengite (ja nende juhendajate) loodud on näiteks Kõrveküla lasteaia sisekujundus ning nende abi on tarvis läinud mõlemas valla koolis ja jääajakeskuses.

«Nii tekkiski idee, et teeksime koostööd ka Miina Härma 150. sünniaastapäeva puhul,» ütles Soop.

Kõrveküla põhikool asub Kõrveküla alevikus. Koolimaja lähedal Narva maantee kõrval asub vana koolimaja ehk Miina Härma sünnikoht, mis on tähistatud mälestustahvli ja -kiviga.

Miina Härma

• Miina Härma (Hermann) sündis 9. veebruaril 1864.

• Tema sünnikodu, endine Kõrveküla koolimaja, on tähistatud mälestustahvli ja -kiviga.

• Miina Härma ligi 200 laulust on paljud populaarsed tänini.

• Helilooja elu ja loomingut tutvustab muuseumklass Kõrveküla põhikoolis.

• Miina Härma suri 16. novembril 1941 Tartus.

• Kõrveküla põhikool korraldab 7. veebruaril Miina Härma 150. sünniaastapäeva puhul võistulaulmise Tartu linna ja maakonna koolide mudilas- ja lastekooridele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles