Jõuluskulptuur kolib muuseumi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeplatsi moodulskulptuur ahvatleb turnima ja vana-aastaõhtu meeleolus andsid noored ahvatlusele ka järele, olgugi et skulptuur on täis keelavaid silte.
Raeplatsi moodulskulptuur ahvatleb turnima ja vana-aastaõhtu meeleolus andsid noored ahvatlusele ka järele, olgugi et skulptuur on täis keelavaid silte. Foto: Kristjan Teedema

Praeguse kava järgi algab tuleval nädalal raeplatsil vineermoodulitest talvise skulptuuri lahtivõtmine ja selle uueks asukohaks peaks saama linnamuuseumi õu, kus moodulitest ei tule täpselt samasugune kujund.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et jõuluajaks raeplatsile loodud skulptuur võetakse lähiajal koost lahti ja selle uueks asukohaks saab Tartu linnamuuseumi hoov. Muuseum on soovinud seda oma õue kujundamiseks ja seal on ka ruumi.

Teppan märkis, et skulptuuri moodulid olidki mõeldud korduvalt kasutamiseks, seejuures saab neist kokku panna erisuguseid kujundeid. See on tema sõnul autorite Anna-Liisa Undi ja Anne Rudanovski kätes, kuidas nad skulptuuri uuesti üles panevad.

Teppan ütles, et pikalt õues seisnud moodulite säilitamine laos on küsitav. «Siin tekkis juba kahtlus, et kui lahti võtta vineerplaatideks ja niiskus on sees, siis läheb hallitama, nii ütleb talunaise mõistus,» põhjendas Teppan. «Säilitamiseks oleks vaja õhuliselt kokku panna.»

Otsust veel pole

Tartu linnamuuseumi direktor Merike Toomas ütles, et muuseumilt on küsitud, kas nad on huvitatud moodulskulptuuri võtmisest enda hoovile, ja muuseum on. Hoov on tühi, muuseumi loodetud juurdeehitist lähema kümne aasta jooksul ei tule ja skulptuur aitaks õue elavdada. Seda saaks kasutada ka lastele mõeldud tegevustes.

Kuigi jõuluürituste projektijuht Aile Parmsoo ütles, et kava kohaselt on skulptuur raeplatsil tuleva esmaspäevani, vastas linnavalitsuse kultuuriteenistuse juht Külli Aleksanderson ajalehele, et moodulite uus asupaik ja funktsioon ei ole veel otsustatud.

Linnamuuseumil ei ole eelarves skulptuuri tarvis raha ette nähtud. Peaks muuseum moodulskulptuurist loobuma, tuleb pöörduda teiste huviliste poole.

«Neid ilmselt kultuurikorraldajate seas jätkub,» lisas ta. «Edasine on juba huvitatud partneri ja disainerite koostöö, kus võetakse arvesse soovid, vajadused ning asupaiga tingimused. Kuna mooduleid võib ühendada mistahes vormideks, siis saavad need täita välimööbli või piirde funktsiooni. Lisakulusid ei peaks sellega kaasnema – põhikulutused on tehtud. Kombineerida mooduleid väiksemamahulisteks vormideks ei ole keeruline.»

Kokkuvõtted ootavad ees

Tartu linnavalitsuse andmeil oli moodulskulptuuri loomise eelarve 19 950 eurot, selle helide, valguse ja videoinstallatsiooni eelarve 7330 eurot, kokkupanek ja lahtivõtmine maksab 2390 eurot.

Monteerimise kõrge hind on võimukoridorides pannud küsima, kas moodulite korduv kokkupanek ja lahtivõtmine on ikka mõistlik.

Küsimusele, kas moodulskulptuuri detaile ka tuleval aastal raeplatsi jõulukujunduses kasutatakse, ei julgenud eile keegi vastata. Kokkuvõtete ja uute plaanide tegemine seisab ees.

Teppan ütles, et on olnud mõtteid, et raeplatsil võiks olla midagi Tallinna jõuluturu sarnast, kuid Lõunakeskuses on juba taluturg, Tasku keskuses on jõulumüük ja kohvikud on olemas.

Huvitav seik on ehk see, et Tartu linnavalitsus on jõulu-skulptuurile andnud küll ehitusloa, kuid kasutusluba ei ole see rajamisest möödunud enam kui kuu aja jooksul siiani saanud.

Pikalt kestis ekspertiis ja nädala algul leiti, et viimaseks nädalaks kasutusluba anda pole ka enam mõtet, kommenteeris Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles