Internetikeskkond Arno hakkab lastele kooli valima

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See on killuke praegu katsetamisel olevast Arno versioonist. Lõplik tulemus, mis saab ka vanematele nähtavaks, võib tulla hoopis teistsugune. Praeguste plaanide järgi avatakse Arno kaudu andmed vanematele 15. märtsil.
See on killuke praegu katsetamisel olevast Arno versioonist. Lõplik tulemus, mis saab ka vanematele nähtavaks, võib tulla hoopis teistsugune. Praeguste plaanide järgi avatakse Arno kaudu andmed vanematele 15. märtsil. Foto: Tartu LV haridusosakond / Andres Haabu

Haridusosakonna soovil koostatav internetikeskkond Arno saab peagi valmis ja hakkab juba varsti kauguse järgi otsustama, millise kooli esimesse klassi võiks laps minna.

Arnot on OÜ-s Piksel arendatud sügisest saadik ja haridusosakonna statistilise analüüsi peaspetsialist Sigrid Sibul rääkis, et esimene ja suurem töö on läbi. Päris valmis see siiski veel ei ole, katsetatakse, tehakse täiendusi, otsitakse ja parandatakse vigu.

Arnost peaks saama internetikeskkond, mida kasutavad linnavalitsuse ametnikud, lapsevanemad ja koolid. Praegu on selle tähtsaim ülesanne arvutada välja, milline kool on esimesse klassi mineva lapse kodule kõige lähemal.

Abilinnapea Tiia Teppan ütles, et süsteem ei piirdu linnulennult kaardile joonte tõmbamisega, vaid arvestab koolitee arvutamisel teede, jõe ja viaduktidega.

Kõike saab muuta

Süsteemil on paika pandud ka mõned piirangud. Näiteks rääkis Sibul, et Annelinna kolme kooli peavad ära mahtuma ka Ihaste lapsed ning nii ei saa kõige lähemal elavaid lapsi kohe sinna ära paigutada.

Kuidas olukord täpselt lahendatakse, ei tahtnud Sibul veel rääkida, sest lõplikku otsust tehtud ei ole.

Lapsevanemad näevad elukohajärgset kooli sealtsamast süsteemist, sisse tuleb logida ID-kaardi abil või pangalingi kaudu. Kui seda võimalust ei ole, saab infot küsida koolist või haridusosakonnast.

Arno tehtud otsus ei ole alati lõplik. Vanem peab ikkagi esitama koolile avalduse lapse vastuvõtmiseks, või kui talle määratud kool mingil põhjusel ei sobi, saab sellesama keskkonna kaudu esitada avalduse mõnda teise kooli astumiseks.

Esmajärjekorras võetakse arvesse neid avaldusi, millega soovitakse last panna samasse kooli vanemate õdede-vendadega. Kui teise kooli minekul on mõni muu põhjus, siis pääseb sinna vaid vabade kohtade olemasolul. Avaldust ei pea esitama pimesi, vanem näeb Arnost, kas soovitud koolis on kohti või pole.

Haridusosakonnal on paika pandud ajakava, mille järgi saavad lapsevanemad elukohajärgse kooli Arnost teada 15. märtsil. Kui see sobib, võib koolile sisseastumisavalduse kohe ära saata.

Juhul kui on plaanis panna laps Härma gümnaasiumisse või vene õppekeelega kooli, on olukord pisut teine. Need kolm on ülelinnalise vastuvõtuga ja peavad linnavalitsusele oma vastuvõetute nimekirja esitama juba 5. märtsiks. Seetõttu on Härmas katsed tavapärasest varem.

Sibul ütles, et neisse kolme kooli läheb umbes 200 last ja nad hoiaksid lihtsalt teiste ees kohti kinni. Niikuinii selguvad hiljem nende kohad, kes otsustavad minna erakoolidesse, või kes on Tartust hoopis välismaale ära kolinud.

Arvud paigas

Esialgu tehakse valmis Arno kooli vastuvõtu süsteem, tuleviku tarbeks on aga ettepanekuid ja arendusmõtteid.

«Kaugem idee oleks see, et see muutuks meie ja lapsevanema suhtluskeskkonnaks alates lapse sündimisest kuni gümnaasiumi lõpetamiseni,» rääkis Sibul.

Viimasel linnavalitsuse istungil enne jõulupühi kinnitati juba ka tuleval õppeaastal avatavate esimeste klasside arvud.

Tartus tuleb järgmisel õppeaastal tagada koht 1259 lapsele, plaanis on avada 53 tavaklassi ja vastavalt vajadusele erivajadusega laste klasse. See on tunduvalt rohkem kui tänavu, kui lapsi oli 948 ja tavaklasse 38.

Kõige rohkem paralleelklasse on plaanitud Descartes’i lütseumi, Reiniku kooli ja Raatuse kooli, igaühesse kuni viis. Kõige vähem, kuni kaks klassi tehakse Kesklinna kooli ja Härma kooli, kõigisse teistesse võetakse kolm kuni neli klassikomplekti.

Arno ajakava

• Detsembrist 1. märtsini imporditakse rahvastikuregistrist kooliminevate laste andmed internetikeskkonda Arno.

• 5. märtsiks esitavad andmed ülelinnalise vastuvõtuga koolid.

• 5. märtsil paigutab arvutiprogramm lapsed esimestesse klassidesse.

• 10. märtsil uuendatakse rahvastikuregistri alusel viimast korda andmeid.

• 5.–15. märtsini kontrollib haridusosakond, kas kõik lapsed on paigutatud koolidesse, ning lahendab olukordi, mis on programmil jäänud tegemata.

• 15. märtsil avaldatakse Arno kaudu andmed vanematele.

• 15. märtsist –15. aprillini saavad vanemad esitada taotlusi elukohajärgse kooli muutmiseks.

• 15. märtsist – 30. aprillini saavad vanemad esitada koolidesse vastuvõtutaotlusi.

• 1. maist jagavad vabu kohti koolid.

Allikas: Tartu LV

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles