Kooli õhumures palub vald appi teadlased

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halva siseõhuga Lähte ühisgümnaasiumi algklasside majas lasi vald välja vahetada jalutuskoridori põrandakatte.
Halva siseõhuga Lähte ühisgümnaasiumi algklasside majas lasi vald välja vahetada jalutuskoridori põrandakatte. Foto: Margus Ansu

Lootes jõuda viimaks jälile põhjustele, miks paljud inimesed kaebavad Lähte ühisgümnaasiumi algklasside maja viletsa õhu üle, tellib Tartu vallavalitsus Tallinna tehnikaülikoolist ekspertiisi.

Tartu vallavanem Aivar Soop ütles, et ekspertiis, mida vald tehnikaülikooli materjaliuuringute õppetoolilt saada soovib, tuleb teha igal juhul, sest terviseameti üle poole tosina mõõtmise pole selgust toonud. Pigem on koolimaja õhuprobleem muutunud järjest suuremaks mõistatuseks.

«Nii palju kui terviseamet on uurinud, nende normide järgi ühtki piiri ei ületata ja ohtu tervisele pole tuvastatud,» nentis Soop.

Ta avaldas lootust, et ekspertiis saab tehtud jaanuari jooksul, kuid ajakava ja tööde hind täpsustuvad alles siis, kui on pandud paika tehtava loend.

«Esialgu on asi meie jaoks ebamäärane,» tunnistas Soop. «Me palume uurida koolimajas olevat lõhna – kust see tuleb ja kas see on inimestele ohtlik.»

Selguse loomine venib

Terviseamet on seni korraldanud Lähte algklasside majas seitse proovivõttu: kuus õhust ja ühe põrandakattest.

17.–23. septembrini püüdis amet koolimaja õhust lenduvaid orgaanilisi ühendeid, need on peamiselt silmi ja hingamisteid ärritavad. 27. septembril mõõdeti liimides ja põrandakatetes kasutatavate, muude terviseprobleemide seas näiteks hingamisteede haigusi põhjustavate formaldehüüdide taset.

1. oktoobril mõõtis terviseamet ventilatsioonisüsteemi tõhusust, 5. novembril ja 12. novembril taas formaldehüüdide sisaldust õhus.

28. novembril võttis terviseamet PVC-põrandakattest ftalaatide, hormonaalsüsteemi häireis süüdistatavate ainete proove. 11. detsembril mõõtis amet taas lenduvate orgaaniliste ühendite sisaldust õhus.

Lähte ühisgümnaasiumi direktor, keemikuharidusega Üllar Loks märkis viimase mõõtmise kohta, et 2-etüül-1-heksanooli tuvastatud tase jäi üle kuue korra alla tootmishooneis kehtivale piirväärtusele, kuid ühiskondlike hoonete kohta polegi Eestis norme kehtestatud.

Püüdes koolimajas levivat lõhna vähendada, lasi Tartu vallavalitsus 21.–27. oktoobrini ühes jalutuskoridoris põrandakatte ümber vahetada.

«Minu arvates, aga see on mu subjektiivne arvamus ega pruugi olla õige, on nüüd asi korras,» kõneles Aivar Soop. «Nendes ruumides, kus väidetakse olevat kõige hullem olukord, ei tunne mina mitte midagi.»

Janika Lill, kelle poeg käib Lähte kooli teises ja tütar kolmandas klassis, pole rahul, et kehva õhu põhjuse väljaselgitamine on võtnud juba kolm kuud. Lille kinnitusel on tema lapsed olnud terve sügise nohused, uimasevõitu ning peavalude küüsis.

Lill meenutas, et tema juhtis terviseameti tähelepanu ebameeldivale lõhnale juba aprilli lõpus, mil lapsevanemad said teada, et algklassid kolivad uude majja. Praeguseni on Lille hinnangul kõige hullem olukord 2.a klassi ruumis 202.

«Lapsed on ilmselt juba kohanenud – peavalusid pole viimasel ajal olnud –, aga mina mitte. Iga kord, kui koolimajast väljun, on veel pool tundi suus mõru maitse,» kirjeldas Lill.

Tahaks selgust

Andres Kübar, kellel õpib Lähte algklassimajas kaks tütart, näeb samuti seost oma laste alalise nohu ja kooliruumide niru õhu vahel. Lähte kooli direktor Üllar Loks ütles, et esialgu pole koolil targemat teha kui manitseda õpetajaid lapsi igaks vahetunniks kindlasti klassist välja ajama ning enne iga uut tundi klasse akende kaudu õhutama.

«Loodetavasti toob ekspertiis mingi selguse, muidu jätkuvad oletused ja vastukäiv jutt, et üks tunneb ebameeldivat lõhna, teine ei tunne mitte midagi,» rääkis Loks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles