Menuõpikust ilmus juba teine trükk

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorid Juhan Aru (paremal) ja Kristjan Korjus jagasid nii enne kui pärast teisipäevaõhtust esitlust raamatuid, kirjutasid sinna autogramme ning võtsid vastu õnnesoove.
Autorid Juhan Aru (paremal) ja Kristjan Korjus jagasid nii enne kui pärast teisipäevaõhtust esitlust raamatuid, kirjutasid sinna autogramme ning võtsid vastu õnnesoove. Foto: Margus Ansu

«Matemaatika õhtuõpiku» esimene trükk kadus poeletilt sellise kiirusega, mida tavaliselt võib näha sooja ja hästi lõhnava saia puhul. Tartus ei jõudnud autorid enne isegi esitlust korraldada.

Teisipäeva õhtul saadi lõpuks nii kaugele, et kõik kolm autorit – matemaatikud Kristjan Korjus ja Juhan Aru ning illustreerija Elis Saar – said Treffneri gümnaasiumis kokku, et pidulikult tutvustada oma kolm aastat kasvanud lapsukest laiale ilmale.

Peale selle jagati tasuta raamatuid matemaatikaõpetajatele ning neile, kes olid Hooandja veebikeskkonnas rahaga toetanud õpiku väljaandmist.

Esitlusel oli kohal umbes 200 inimest ning peale gümnaasiumiõpetajate tulid sinna professorid, tudengid, muidu huvilised ning loomulikult autorite uhked emad.

Kristjan Korjuse ema Piret Korjus ütles, et tema ei ole saanud mahti poja raamatut isegi sirvida ning nagu paljud teised sai ka tema oma eksemplari alles samal õhtul.

Piret Korjusega koos oma õpikule järele tulnud Jõgevamaa Karukella lasteaia direktor Külli Kund rääkis, et temal professionaalsest küljest ei ole selle raamatuga suurt midagi peale hakata. Tahtis ta seda lihtsalt oma hüvanguks, et matemaatikateadmisi värskendada.

Aga kas matemaatikaõpik öökapilugemiseks pisut raske ole? «Ma päris õhtuks selle lugemist ei jätakski, loeks pigem päeval,» arvas ta, et õhtuks on ehk pea selle suure tarkuse jaoks tõesti liiga väsinud.

Sõnastus jäi samaks

Raamatu toimetas noormeeste kunagine matemaatikaõpetaja Heli Kiisel Treffneri gümnaasiumist.

Ta rääkis, et siin-seal oli vaja mõned märgid parandada ning kuigi alguses tekkis soov mõnes kohas ka sõnastust muuta, jättis ta selle tegemata. «Ma mõtlesin, et kui ma selle ära muudan, siis see ei ole enam nende oma. Las olla, lugejad harjuvad sellise kõneviisiga ära,» arvas ta.

Kiiseli arvates on see raamat väga hea tunniväline materjal just gümnaasiumi alustanud õpilastele, abiturientidel sellest ehk enam nii palju abi ei ole.

Õpetajatele kulub see aga samuti ära, näiteks leidis üks tema kolleeg Jõgevalt, et tuletise osa on raamatus väga hästi käsitletud ja ta sai seda tunnis kohe ära kasutada.

Vallo Kalvik kirjastusest Hea Lugu rääkis, et esimeses trükis anti välja 2000 raamatut, millest umbes pooled läksid tasuta jagamiseks matemaatikaõpetajatele ja Hooandja keskkonnas annetanutele. Teine pool müüdi nii kiiresti läbi, et nüüd enne jõule pidi teise trüki, 1500 raamatut, tellima.

Loodetavasti peab see tiraaž nii kaua vastu, et kõik soovijad saavad raamatu jõuluvana kingikotti poetada. Täna õhtuks peaks juba kõigist raamatupoodidest seda jälle osta saama.

Kalvik ütles, et üldjuhul on kirjastus õnnelik juba siis, kui õnnestub mõne kuuga maha müüa 1000–1500 raamatut, mis siis veel praegusest olukorrast rääkida. Seda enam, et uuel aastal tuleb raamatuid ilmselt veelgi tellida, kevadistele eksamisooritajatele mõeldes.

Üllatus esitlusel

Raamatu mõlemad autorid lõpetasid Treffneri gümnaasiumi 2005. aastal ning direktor Ott Ojaveer rääkis, et nad on sellest möödunud lühikese aja jooksul muljet avaldavalt kaugele jõudnud.

Seetõttu otsustas kooli vilistlaskogu, et noormehed on ära teeninud tunnustuse ning kummalegi määrati 500-eurone stipendium.

See ei ole kooli tavapäraseid autasusid, vaid anti välja erandkorras. «See on poistele lihtsalt tänutäheks, et nad on nii suure asja valmis teinud,» ütles Ojaveer.

Viimse hetkeni saajaile endile saladuseks jäänud stipendium anti neile kätte sealsamas raamatuesitlusel.

«Matemaatika õhtuõpik»

• Autorid Juhan Aru, Kristjan Korjus, illustreerinud Elis Saar.

• Pehmete kaantega õpiku paksus on 408 lehekülge.

• Raamatust ja selle tegemise tagamaadest kirjutasime lähemalt 9. mai Tartu Postimehe artiklis «Ma­temaatikaõpikut saadab üliedu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles