Aastalõpunäitus hakkab kujunema

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli maalimagistrandid Ahto Eller ja Marie Kõljalg olid eile Tartu kunstimajas abis, et näitusele toodud ja saadetud tööd saaksid kiiresti lahti pakitud. Pildil näitavad nad oma maale, nende vahel aknalaual on teiste taieste hulgas osaliselt näha Laura Põllu installatsioon.
Tartu ülikooli maalimagistrandid Ahto Eller ja Marie Kõljalg olid eile Tartu kunstimajas abis, et näitusele toodud ja saadetud tööd saaksid kiiresti lahti pakitud. Pildil näitavad nad oma maale, nende vahel aknalaual on teiste taieste hulgas osaliselt näha Laura Põllu installatsioon. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kunstimaja teise korruse täitsid eile keskpäeval uued kunstiteosed. Kell 12 oli viimane aeg esitada töid aastalõpunäitusele, mille avamisel kuulutatakse pidulikult välja Ado Vabbe preemia tänavune saaja.

Aastalõpunäitus on Emajõelinna kunstielus üks neist, mida pikisilmi oodatakse. Tavaliselt annab see hea ülevaate siitkandi kunstnike viimastest saavutustest.

Eile hommikul oli suurem osa näitusele saadetud ja toodud töödest veel pakendis. Tartu kunstnike liidu galerist Indrek Grigor oli põhiliselt ametis senise väljapaneku mahavõtmisega. Sinna hulka kuulus ka Poska gümnaasiumi ees ausambana seisnud vana Lada.

Et reedel avatava suurnäituse teosed saaksid kiiremini lahti pakitud, oli ta kutsunud appi kunstnikke ja maalimagistrante.

Kujundab Andrus Joonas

Aastalõpunäituse kujundaja on Pärnu taustaga Andrus Joonas. Ta alustab oma tegevust täna, väljapanek hõlmab Tartu kunstimaja kõik saalid. Neid on ühtekokku viis: kolm kõrvuti teisel korrusel, üks väike ruum alumisel korrusel ja üks, kõige kõrgema laega, samuti alumisel korrusel, kuid sissepääsuga hoovist.

Saabunud tööde koguse kohta arvas Indrek Grigor, et neid on umbes sama palju kui eelmisel aastal.

Tavapäraselt kutsutakse Tartu kunstnike aastalõpunäitusel seda avama tulnud kunstihuviliste ette kunstnik, kes on valitud Ado Vabbe stipendiumi saajaks.

Tartu kultuurkapitali juhataja Anne Evrechti teatel otsustas komisjon, kuhu kuulusid Tartu kunstnike liidu, Tartu ülikooli maaliosakonna, linnavalitsuse ja kultuurkapitali esindajad, määrata seekord 1000-eurose stipendiumi Laura Põllule.

Noore kunstniku iseloomustamiseks on kirja pandud, et tema «kunstis on hea kombinatsioon tegija ehedust ning samas oskus jälgida teraselt kunstimaastikul toimuvat. Nende kahe pooluse koostoime annab loominguliselt huvitava ja veenva tulemuse».

Kunstnik tegutseb Viinis

Evrecht lisas, et kuna laureaat elab praegu põhiliselt Viinis, ei saa ta aastalõpunäituse avamisele ise stipendiumi vastu võtma tulla.

«Kui kuulsin head uudist, et Tartu kunstimuuseum on mind Ado Vabbe nimelise stipendiumi kandidaadiks esitanud ja et stipendium määratigi mulle, olin just Viini jõudnud,» selgitas Laura Põld eile Austria pealinnast.

Tartus oli ta alles nädal varem, kui andis ülikooli maaliosakonnas kompositsiooni erikursust. «Kahjuks polnud enam võimalik plaane muuta ja Tartusse tagasi sõita, kuid aastalõpunäitusele saatsin Viinist oma värske teose,» lisas ta.

Austria pealinnas valmistab ta praegu ette eeloleva aasta näitusi ja muid kunstiprojekte. «Praegu toimub suhtlus Bayreuthi kunstiühingu esindajaga suvel toimuva isikunäituse ja trükise asjus. Juba kahe kuu pärast algab aktiivne stuudiotöö Eestis,» märkis ta.

Tema isikunäitust Tartus võib vaadata 22. septembrist 19. oktoobrini 2014 kunstimaja väikeses saalis.

Avamine reedel

• Tartu kunstimajas avatakse 20. detsembril kell 17 Tartu kunstnike aastalõpunäitus.

• Näituse avamisel tehakse pidulikult teatavaks, et tänavuse Ado Vabbe stipendiumi saab Laura Põld (pildil).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles