Autokaravan liigub Ahhaasse katsetele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoajakirja Top Gear «Aasta auto 2014» võistlusel osalevad 22 sõidukit hakkasid Vilniusest Tallinna poole liikuma 10. detsembril. Sel pildil on karavan Lätis, teel Liepājast Ventspilsi.
Autoajakirja Top Gear «Aasta auto 2014» võistlusel osalevad 22 sõidukit hakkasid Vilniusest Tallinna poole liikuma 10. detsembril. Sel pildil on karavan Lätis, teel Liepājast Ventspilsi. Foto: Leedu Top Gear

Riiast hakkas täna hommikul Tartu poole liikuma paarkümmend uhiuut masinat, mis kandideerivad Baltimaades ilmuva autoajakirja Top Gear aasta auto 2014 tiitlile. Vaatemängulisi katseid ja šõud näevad huvilised õhtul Ahhaa ees.

Vilniusest Tallinna kulgeva uute autode 1500-kilomeetrise konkurssreisi korraldavad Eestis, Lätis ja Leedus ilmuvad autoajakirjad Top Gear, et valida 12 kategoorias Balti riikide lemmikautomudelid.

«Autol ja autol on ikka vahe sees küll, kuigi need kõik on siin ju uhiuued masinad,» ütles eile pärastlõunal Top Geari aasta auto 2014 žüriisse kuuluv näitleja Raivo E. Tamm, kes oli hommikust saadik Riia lähedal metsavahelisel viletsal maanteel konkursiautosid vahetanud-katsetanud.

Parajasti tegi ta lähemat tutvust uue sportliku Mazda 3-ga.

Üllatusi täis katsed

«Pea on pulki täis, midagi halba ei oska ühegi auto kohta öelda,» rääkis Raivo E. Tamm. «Autotööstuse areng on ikka puhas nauding. Igal autol on oma rosin, oma üllatus.»

Mazda 3 juures tekitas tal ahhaa-elamuse mootori käivitamisel juhi vaatevälja tõusev läbipaistev ekraan, kust saab teelt pilku pööramata jälgida näiteks kiirust, sõidujuhiseid ja ohutusmärguandeid.

Väga meeldis Raivo E. Tammele BMW X5 M50D, mille navigatsiooniseade kuvab sõidu ajal värvilise teejuhi esiklaasile. «Vaatad seda nagu televiisorit, aga pilt sõitu üldse ei sega,» märkis ta. «Jeep Grand Cherokeega oli ka väga muljetavaldav sõita. Ainsana segas mind veidi see, et ameeriklastel on nii kõik tuled kui ka kojamehed ühe kangi küljes. Sellega kohe ei harju.»

Raivo E. Tamm ja teised žüriiliikmed vahetasid Riia lähistel 20-kilomeetrisel ringil autosid eile pimedani. Täna hommikul kell kümme asus karavan Läti pealinnast teele Tartu poole, õhtul kell kuus on pesulast tulnud sõidukid teaduskeskuse Ahhaa ees.

Autoga üle munade

Meelelahutuslikul tasuta autoesitlusel saavad kõik huvilised vaadata ka Ahhaa teadusteatri värvikamaid teaduskatseid. «Ja mitte ainult,» lisas teaduskeskuse Ahhaa juht Andres Juur. «Näidatakse sedagi, kui palju jõudu on autode turvapatjadel, ja proovitakse, kas Talleggist hangitud tuhatkond söögiks kõlbmatut muna võib terveks jääda, kui neist autoga üle sõita.»

Ahhaa on seotud Top Geari kogu ringreisiga: selle teevad kaasa kaks giidi, kes peale sõidukite proovimise korraldavad igas peatuspaigas autodega seotud teaduskatseid.

Ahhaa keskuses saab tänasest nädala lõpuni näha ka menukast telesaatest «Tujurikkuja» pärit autot Kitti, Tallinna tehnikakõrgkooli ja Tallinna tehnikaülikooli tudengite tudengivormelit, tartlasest füüsiku Rainer Paadi elektrikarti ning Võru kutsehariduskeskuse õpilaste ehitatud bagi.

Raivo E. Tamm ei saa täna Ahhaa juurde oma muljeid jagama tulla. Kes soovib teda täna õhtul Tartus kohata, võib minna Vanemuisesse.

Tasuta huvitav šõu

• Eestis, Lätis ja Leedus ilmu-va autoajakirja Top Gear aasta auto 2014 tiitlile kandideerivad 22 sõidukit on täna, 17. detsembril kl 18–20 Tartus teaduskeskuse Ahhaa ees (Sadama 1).

• Sama karavan jõuab kolmapäeval kl 18 Pärnusse kaubanduskeskuse Port Artur ja neljapäeval, 19. detsembril kl 18 Tallinnasse Rocca al Mare kaubanduskeskuse juurde.

• Igas peatuspaigas korraldatakse avalik tasuta autošõu.

Allikas: Eesti Top Gear

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles