Vanemate pahupidi elatud elu tagajärjed viisid meeleheiteni

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laik lumel Tartus Lääne tänava õuel märgib kohta, kust politseinikud leidsid põleva auto alt 30-aastase Sigriti surnukeha.
Laik lumel Tartus Lääne tänava õuel märgib kohta, kust politseinikud leidsid põleva auto alt 30-aastase Sigriti surnukeha. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval Tartus tapetud Sigrit ja temalt elu võtmises kahtlustatav Eleri tundsid teineteist juba kümmekond aastat. Vaimselt ebastabiilsesse seisu viis Eleri tema venna hiljutine enesetapp.

Tänavu 13. no­­vem­b­ril poos ennast üles vaid 29-aastane Ever, vähem kui kuu aega hiljem tappis tema õde Eleri kahtlustuse kohaselt oma elukaaslase Sigriti ning süütas enda ja oma kolmeaastase poja. Eleri taustaloost leiab üksindust ja meeleheidet.

Viielapselise pere isa ­Eduard pandi juba 1990. aastate algul pikaks ajaks trellide taha ja pärast 1996. aasta ebaõnnestunud armuandmispalvet tema kohta kirjalikke märke ei leia. Äsja 70. sünnipäeva pidanud ema Maie elab praegu koos vanema pojaga Puhja valla sotsiaalkorteri ühes toas.

Ema palub vabandust, et kolimine on käimas, ja paneb mu köögis kööbaka tabureti peale istuma. Selgub, et mina olen sõnumitooja: «18. novembril sai Eleri 33-aastaseks. Poeg oli tal vist kahe või kolmene ... Püha Maria!»

Eleri käis Maiet mälu järgi viimati vaatamas vist üle-eelmisel aastal. «Siis ta ei rääkinud midagi, ütles, et kõik on korras,» lausub ema. «Et tal on Annelinnas uus mööbel ostetud. Siis oli laps veel väike.» Kirjeldan Maiele laupäevaöist sündmust. «Vot on süda sees! Mis mõttega ta seda tegi? Ta ütles, et tal on kaks tuba, köök ja tal on ruumi!»

Sirvisin läbi hulga poeg Everi surma järel ilmunud matusekuulutusi Postimehest, Eesti Päevalehest ja ka Õhtulehest, aga ei leidnud ainsatki järelehüüet noorele mehele. Ever oli üritanud pisut internetis oma suguvõsa uurida ja  pannud Geni portaali kirja oma vanemad, vennad ja õed. Lisaks teatab notar Ametlikes Teadaannetes 13. novembril surnud Everi pärimisasjast. Ja see ongi laias laastus kõik.

Ema ütleb, et lapsed on suuresti omapäi kasvanud. «Eleri ei läinud lastekodusse, vaid tema kolis hoopis vahepeal teise tütre juurde Soome,» lausub ema. Kindel on see, et Ever viibis mõnda aega lastekodus.

Abikaasa Eduard läks vangi, aga Maie ei mäletagi, mille pärast täpsemalt. «Eduardil oli sada asja ... ta jõi ja laamendas ringi,» räägib naine. Maie tunnistab, et tema elus läks kõik pahupidi. «Valesti hakkas minema juba abiellumisest,» ohkab ta. «Vale mees! Aga ju see pidi siis nii minema.»

Erinevalt sotsiaaltöötajast väidab Maie, et temal pole napsitamisega probleeme olnud, probleemiks oli pigem see, et ta oli töötu ega jõudnud lapsi ülal pidada.

Lisaks Everile ja Elerile on Maiel veel kaks tütart ja poeg. Poeg elab ema juures, kahel tütrel on oma perekond. Kas ema läheb tütart ja lapselast haiglasse vaatama? «Oi ei, mis, ma ei pea vastu seda!»

Puhja valla sotsiaalnõunik Milvi Sepp ütleb, et tema tegeles omal ajal pere noorima lapse Everiga, kui poiss viidi lastekodust hooldusperre. «Neid lapsi ei ole ema kasvatanud,» lausub sotsiaaltöötaja. «Teised lapsed olid tollal juba täisealised või kuskil mujal kodu leidnud.»

Emal oli sotsiaaltöötaja kinnitusel omal ajal tõsine alkoholiprobleem, mis on nüüd, vanas eas, taandunud.

Maie tasub kõik kommunaalarved ja ka kohaliku poe töötajad kirjeldavad teda ning tema poega tagasihoidlike ja mõistlike inimestena.

Ka Eleri kohta on veebis vähe informatsiooni, kui välja arvata aastatetagune huvi Soomes töötamise ja pokkerimängu õppimise vastu. Postimehel on erinevatest allikatest viiteid, et naisel võis olla ka hasartmängusõltuvus.

Eleri ja Sigriti suhe ei olnud tavaline sõbrannade suhe. Naiste kooselu sai TV 3 «Seitsmestele uudistele» intervjuu andnud Sigriti õe jutu järgi alguse kümme aastat tagasi.

«Kuidagi said nad tuttavaks ja siis hakkasid lihtsalt koos elama. Midagi sobis neil omavahel, aga ma ei teagi, miks niimoodi pikalt elada koos, mis see põhjus oli ...» rääkis Sigriti õde.

Tema sõnul olid naiste tülid seotud sellega, et Sigrit soovis, et Eleri koliks korterist välja. «See oli õe korter, aga Eleri arvatavasti ei tahtnud minna. Õde pidi juba mujal ööbima, sest ta ei kannatanud enam seda terrorit, mis kodus ilmselt oli. Ta ei tulnud isegi peale tööd koju.» TV 3 andmetel oli venna enesetapp üks Eleri vaimselt ebastabiilseks muutumise põhjus.

Öösel vastu laupäeva leiti Tartus Lääne tänaval põleva sõiduki alt 30-aastase Sigriti surnukeha. Naise tapmises kahtlustatakse 33-aastast Elerit, kes oli samal ajal lähedalasuvas korteris enda ja oma kolmeaastase poja põlema pannud.

Politseinikel ja päästjatel õnnestus väikelaps ja naine tulest päästa. Esialgse versiooni järgi oli Eleri Sigriti kägistanud, surnukeha tekkidesse mässinud, tagurdanud auto surnukeha peale ja sõiduki süüdanud.Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja sõnul oli kolmeaastase poisi seisund eile õhtul raske, Eleri seisundi kohta täpsemad andmed puudusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles