Laulupaar harjutas s-tähe venitamist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanja Mihhailovat ootas pärast proovi ees nimiosa kehastamine muusikalis «Ämbliknaise suudlus». Margus Hanson võttis suuna raekotta, et teha ettevalmistusi esinemiseks järgmisel päeval Tartu linnavolikogu komisjonide koosolekutel.
Tanja Mihhailovat ootas pärast proovi ees nimiosa kehastamine muusikalis «Ämbliknaise suudlus». Margus Hanson võttis suuna raekotta, et teha ettevalmistusi esinemiseks järgmisel päeval Tartu linnavolikogu komisjonide koosolekutel. Foto: Margus Ansu

Teisipäeva õhtupoolik. Tartu abilinnapea Margus Hanson ootab kedagi Vanemuise ametikäigu ees. Nõtkel sammul läheneb lauljatar Tanja Mihhailova. Nad tervitavad teineteist põgusalt süleldes ja sisenevad teatrisse.


Teel prooviruumi saab Tanja, nagu teda nimetatakse saates «Laulud tähtedega», oma laulupartnerilt Marguselt teada, et reporter on samuti Hanson, kuid ei ole sugulane. Jutu katkestab Hansoni (tekstis edaspidi selguse huvides Margus) telefon. Helistab Martin Hanson, Marguse poeg.

Tanja saab Tartu kohta veel uue teadmise: see on sihuke imelik linn, kus osatakse panna ainult ühesuguseid nimesid, sest ka reporteri poeg on Martin Hanson. Sel silmapilgul teeb fotograaf Margus pilti Margusest, kes avab prooviruumi ukse.

Valgusküllasesse väheldasse tuppa on mahtunud ka Estonia kabinet-tiibklaver. Hea on sellele asetada sülearvuti, mille Margus võtab välja oma õlakotist.

Kuid arvuti ajab sõrgu vastu. Margus peab aparaadi välja lülitama ja uuesti käima panema. On aega rääkida proovidest, mida on järjest igal päeval kuni finaalkontserdini Pärnus.
Mõni minut hiljem hakkab arvuti kõlaritest immitsema klaverimängu ja kellegi lauluhäält. Lauluks on «Another country song». Seitse-kaheksa aastat tagasi laulis Tanja seda ansamblis Nightlight Duo eurolauluvõistluse Eesti finaalis.

Sosinal ja valjusti

Kõigepealt võtavad Margus ja Tanja laulu üles pooleldi sosinal. Paari minuti pärast lisavad nad häälepaeltele volüümi, lauljatar lööb kätega takti, aselinnapea nikutab peaga rütmi kaasa. Refrääni kordamisel täitub ruum juba valju lauluga.

Tanja teeb laulmises stopi, kui käsil on read «Some of us are tired, some of us were fired». Nimelt on mõlema väikese sõna «us» puhul s-tähe juures ime­lik rütmimuudatus, mida Margus ei ole tähele pannud. Järgnevad kümme minutit harjutavadki nad põhiliselt s-tähe venitamist.

«See on lauljale lihtne ja mulle keeruline, aga kuulata on hea – selles ongi kunsti võlu!» võtab Margus venituse harjutamise kokku.

Kell liigub omasoodu. Tanja peab olema veerand tunni pärast Vanemuise alumistel korrustel ning teda ootab ees nimiosa kehastamine muusikalis «Ämbliknaise suudlus».

Mõned korrad jõuab laulupaar läbi võtta ka teiseks finaalilauluks valitud «Põgene, vaba laps!», kuid «Isamaa ilu hoieldes» jääb proovideks teistel päevadel.

Margus paneb arvuti õlakotti ja võtab suuna raekotta. Kui palju on lauluvõistluse saatesari tema tööd aselinnapeana seganud?

«Mõistagi on see aega võtnud ja koosolekutel pole õnnestunud nii palju käia,» nendib ta. «Suur tänu kolleegidele, kes on saanud osa koormust juurde, ja alluvatele, kellel on olnud võimalus rohkem ise otsustada.»

300 000 krooni

Kuid pingutused võivad end hästi ära tasuta. Kui Margus ja Tanja laulavad pühapäeval Pärnus nii hästi, et televaatajad ja žürii annavad neile võidu, hakkavad sellest edaspidi kasu lõikama andekad noored. Võidupaar saab 300 000 krooni heategevuseks.

«Teeksime Tartu Kultuurkapitali juurde sihtkapitali, millest saaks toetada noori andekaid inimesi stardirahaga,» selgitab laulumehest abilinnapea. «Olgu nad kunstnikud, näitlejad, lauljad või kes tahes kultuurivaldkonnast, nad saaksid minna kuhugi midagi oma erialal juurde õppima.»

Konkureeriv laulupaar Len­na Kuurmaa ja Artur Talvik kavatsevad anda võidu korral 300 000 krooni Anni Akadeemia loomiseks Pärnus. Sellest saab arengupuudega noorte õppe- ja praktikakeskus, mille eesotsas on Liina Lokko, kes on – nagu toonitab Talvik – tartlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles