Jõuluskulptuur ahvatleb turnima

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeplatsi skulptuuril olid eile paberist sildid, mis manitsesid skulptuurilt kukkumise eest.
Raeplatsi skulptuuril olid eile paberist sildid, mis manitsesid skulptuurilt kukkumise eest. Foto: Kristjan Teedema

Vaevalt jõudis Tartu raeplatsile kerkida talvine skulptuur, kui lapsed avastasid selles põneva turnimis­koha, paraku ohtliku, sest turnimiseks pole vineerist skulptuur mõeldud.

Skulptuur ei olnud eile veel lõpuni valmis. Üks selle autoritest, maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ütles, et natuke saab see kõrgust lisaks ja juurde tuleb istumiskohti.

Kuid nagu juba esimene advendipühapäev näitas, vajab lahendamist ka probleem, kuidas hoida lapsi ronimast skulptuurile, kui ronimine tundub põnev ja võimalik.

Eile hommikul oli näha skulptuuri moodulite mitmele tahule kleebitud pabersilte, mis hoiatasid allakukkumise eest.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan tõdes, et sellest ilmselt ei piisa.

Kartus algusest peale

«Jah, oleme seda kartnud algusest peale, kui seda skulptuuri hakati tegema,» ütles Teppan. «Oleme mõelnud, et skulptuuri juures peab olema selgitus, et see on skulptuur. Praegu nägin, et seal olid mingid piktogrammid, aga need ei ole kindlasti lastele selgelt mõistetavad. Kell üks on mul kultuuriosakonnas nõupidamine, kus me seda teemat ka arutame.»

Ta lisas, et skulptuuri autoritele ja selle ülespanijaile tuleb anda selge kohustus paremini selgitada, et ronida ei tohi. «Ma arvan, et me peame panema juurde rohkem selgitusi,» ütles Teppan.

Liisa Unt märkis, et keelusildid on väljas ja algusest peale oli mõeldud turnimise teema lahendada keelavate siltidega.

«Me ei saa kordnikku kõrvale seisma panna,» sõnas ta. «Konstruktsioon peab tugevuse poolest vastu, aga seal on libedad pinnad ja jää. Tungivalt soovitame mitte ronida. Ma ei oska öelda, no see ei ole mõeldud ronimiseks. Oleme nii palju enda poolt teinud ja loodame tervele mõistusele ja ohutundele.»

Unt ütles, et oleks väga halb, kui keegi skulptuurilt kukuks, aga ei tahaks ka skulptuuri ümber aeda, nagu on kuusel.

Mure kuuse pärast

Ja tõesti, Tartu raeplatsi jõulupuud ümbritseb aed. Kuusk on varem olnud ka aiata, aga kui lapsed hakkasid kuuske mööda üles ronima, tehti tara ümber.

«Eks see ole natuke haige,» ütles linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool. «Oksad hakkavad alt pihta, siis issid-emmed vaatavad hardunud nägudega, kuidas laps läheb mööda kuuske ja kaableid üles, võib seal ka pistikupesast midagi välja tõmmata ja särtsu saada. Sellest see aiateema. Tegelikult peaks laste kasvatamisega natuke tegelema ka vanemad, mitte ainult linnavalitsus.»

Teppani sõnul tuleks ilmselt nüüd panna skulptuuri ümber vähemalt kettaed, kui muu ei aita.

«Siis on lapsevanema vastutus. Ja silt välja, et ronimine on rangelt keelatud. Selline sõnum tuleb anda lapsevanematele,» leidis ta. «See skulptuur on ainulaadne nähtus ja loomulikult võtavad lapsed kohe kinni mõttest, et hakkame ronima. See on lapsele omane käitumine, aga me peame seda takistama.»

Tartu linnavalitsuse andmeil oli moodulskulptuuri loomise eelarve 19 950 eurot, selle helide, valguse ja videoinstallatsiooni eelarve 7330 eurot, kokkupanek ja lahtivõtt maksab 2390 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles