Algab kaasava eelarve hääletus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda
Tartu raekoda Foto: Margus Ansu

Tänasest pühapäevani on kaasava eelarve ettepanekute rahvahääletus. Oma toetushääle saab anda nii internetis ID-kaardiga kui ka paberkandjal raekoja infopunktis.

Hääletada saavad kõik vähemalt 16-aastased isikud, kelle elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Tartu linn. Elektrooniliselt saab hääletada ID-kaardi või mobiil-ID abil. Hääletuskeskkond asub kaasava eelarve veebilehel www.tartu.ee/kaasaveelarve. Oma hääle saab anda ka raekojas infokeskuses. Hääletamiseks tuleb esitada isikut tõendav dokument. Igal inimesel on võimalik hääletada ühe idee poolt.

Kokku esitasid linlased kaasava eelarve projekti 158 ettepanekut. Rahvahääletusest jäi neist kõrvale ligi kolmandik. Abilinnapea Raimond Tamme sõnul oli selleks kolm peamist põhjust: idee ei olnud teostatav 2014. aasta jooksul, idee elluviimine oleks ületanud 140 000 euro piiri või idee näol polnud tegu investeeringuga.

«Mitmel juhul oli mureks ka see, et idee puudutas eraomandis olevat vara, kuhu avalikku raha ei ole võimalik kulutada. Üks idee väljus isegi linna piirest. Mõned ettepanekud olid sõnastatud liiga üldistena, nii et konkreetset realiseeritavat osa ei olnud võimalik välja tuua,» selgitas Tamm.

Tamme sõnul seostuvad ligi pooled sõelale jäänud ideedest avalike sportimisvõimaluste, mänguväljakute, jalgsi ja rattaga liiklemisega ning jõega seotud ettevõtmistega.

Lõpptulemusena realiseeritakse enim hääli kogunud idee. Kui esikoha ideele ei kulu kõik kaasava eelarve otstarbeks kavandatud 140 000 eurot, võetakse töösse ka pingerea järgmised ideed.

«Loomulikult ei saa lasta headel mõtetel raisku minna. Ettepanekutega seonduvate arutelude ja otsuste langetamise ajal tuuakse need ideed taas lauale,» lubas Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles