Lastefondid toetavad enneaegsete laste peresid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolm Eesti lastefondi teevad koostööd, et tõmmata tähelepanu enneaegsetele lastele ja nende vanematele. 17. novembril tähistatakse ka Eestis esimest korda enneaegse sünni päeva.

Praegu pea aastase poja ema Kristel Kukk rääkis, et tema laps oli väga oodatud, aga saatus tahtis, et ta sündis liiga vara, 25. rasedusnädalal.

«Ta kaalus 800 grammi,» ütles ema. «Kolm kuud viibis ta reanimatsioonis, seejärel kolm nädalat intensiivraviosakonnas ja seejärel veetsime veel ühe nädala haiglas ...Ma nutsin igal õhtul ja eemaldusin kõikidest oma sõpradest, sest ma ei tahtnud midagi rääkida sellest, kuidas meil läheb.»

Ta lisas, et tundis väga suurt puudust infost, mis niisugustest lastest tulevikus saab, ning samuti teiste, samas olukorras viibinud lastevanemate kogemustest.  

«Ma sain oma lapse esimest korda lühikeseks ajaks rinnale känguruasendisse võtta 18 päeva vanuselt. Alles intensiivraviosakonnas elasin temaga iga päev koos ning tundsin, et just siis hakkas mu lapsel tõeliselt paremuse poole minema,» rääkis ta.

Tartu ülikooli kliinikumi vastsündinute osakonna juhataja Heili Varendi andmetel on Eestis viimasel kümnel aastal enneaegsena sündinud umbes kuus protsenti lastest ehk igal aastal veidi üle 900 lapse. Enneaegne on laps siis, kui ta sünnib 22. kuni 36. rasedusnädalal ehk 4,5 kuud kuni kolm nädalat enne sünnituse tähtaega.

Selle nimel, et edendada tulevikus vastsündinute osakonnas enam perekeskset ravi, teevadki praegu kliinikumi lastefond, Pelgulinna sünnitusmaja toetusfond ning Tallinna lastehaigla toetusfond koostööd.

Annetusi saab teha 31. detsembrini TÜ kliinikumi lastefondi annetuskontole 221015828742, lisades selgituseks «Enneaegsed lapsed». Raha jagatakse võrdselt kolme fondi vahel, selle eest soetatakse haiglatele känguruhooldusjakke ja -tugitoole.

Kristel Kukk ütles, et praegu kasvab tema poeg mühinal. Ta saab varsti aastaseks ja teeb juba pahandust. «Arstid kiidavad teda,» sõnas ta.

Enneaegse sünni päev

• Üle maailma tähistatakse enneaegse sünni päeva 17. novembril juba viiendat korda.

• Veebikülg enneaegsedlapsed.ee kutsub üles sel päeval kandma rinnas helelillat linti.

• 17. novembril kell 18 on Tallinnas Kaarli kirikus enneaegselt sündinud laste ja nende perede toetuseks heategevuskontsert «Anna oma hääl».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles