Satelliit jälgib linnade arengut

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli doktorandid Karlis Zalite (vasakult), Kalev Koppel ja Kaupo Voormansik näitasid, kuidas võiks välja näha nende linnastumist kajastav virtuaalkaart. Kaardi ajaskaala abil näidatakse huvilistele soovitud ajavahemikul linna tekkinud uusasustust.
Tartu ülikooli doktorandid Karlis Zalite (vasakult), Kalev Koppel ja Kaupo Voormansik näitasid, kuidas võiks välja näha nende linnastumist kajastav virtuaalkaart. Kaardi ajaskaala abil näidatakse huvilistele soovitud ajavahemikul linna tekkinud uusasustust. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli noorteadlased võitsid üleeuroopalisel Koperniku konkursil Saksa kosmosekeskuse keskkonnaauhinna. Kolm noormeest loovad avaliku veebikaardi linnastumise analüüsimiseks, et aidata lahendada sellega seotud probleeme.

Võistluse esikoht materiaalset tulu noortele teadlastele ei toonud. Ent auhinna saanud füüsikud Kaupo Voormansik ja Karlis Zalite ning geograaf ja tarkvaratehnoloogiate arenduskeskuse juht Kalev Koppel usuvad, et võit aitab neil kergemini leida rahastust oma idee elluviimiseks.  

«See võit on tunnustus ja meie idee kvaliteedi märk,» ütles projekti teokstegemiseni jõudmise eest hea seisev Kalev Koppel. Doktorante hakkab toetama ka Saksa kosmosekeskus.

«Nüüd kohe lähemegi lõunale ja hakkama arutama, mida edasi teeme,» ütles linnastumist mõõtva veebikaardi meeskonna juht Kaupo Voormansik teisipäeva ennelõunal.

Kosmosest linnu jälgima

Noorte meeste eesmärk on luua Euroopa Kosmoseagentuuri radarsatelliidi Sentinel-1 saadud andmete põhjal avalik veebikaart. Kaardi abil on võimalik näha linnastumise trende ja jälgida linnade kasvamist.

Voormansik pakkus välja tehnilise laheduse, kuidas kasutada satelliidi andmeid linnastumise mõõtmiseks. Selleks eristatakse liikuvaid objekte liikuvatest koherentsuse ja lokaalse statistika abil.   

Kaupo Voormansiku sõnul peaks Euroopa maksumaksjate rahastatud Sentinel-1 orbiidile jõudma juba järgmise aasta suvel.

«See satelliit on eriline, sest see on hästi hea lahutavusega ja toodab hästi palju andmeid. Kaheteistpäevase värskendussagedusega pildistatakse kogu maa üles kahekümnemeetrise lahutavusega,» kiitis Voor­man­sik sputnikut.

«Teadlased ütlevad, et see meetod on väga robustne, mis tähendab, et see on lollikindel,» lisas Koppel.

Kuigi teadustöö linnastumist analüüsiva kaardi loomiseks on tegijate sõnul küps, läheb meeskonnal vaja veel tarkvaraarendust.

«Ühte tugevat programmeerijate meeskonda. Loodame, et leiame need inimesed Eestist,» täpsustas Voor­man­sik.

«Kas sulle meeldib istuda ummikus? Kas sulle meeldib õhusaaste? Kas sulle see meeldib, et võetakse palju metsa maha?» küsis Voormansik vastuseks pärimisele, miks meil on vaja sellist linnastumist jälgivat veebikaarti.

Targalt planeeritud linnad

Pidevalt värskeneva linnastumist analüüsiva virtuaalkaardi kasu on selles, et suured omavalitsused ja ka näiteks Euroopa Komisjon, Euroopa Keskkonnaagentuur ning ÜRO saavad teha targemaid otsuseid poliitika muutmiseks ja keskkonnakaitseks.

Voormansiku sõnul paneb linnastumine proovile transpordiühendused, muud ta­ris­tud ja mõjutab keskkonda. «Halva planeerimise ja reguleerimise tulemusena võib see viia ebasoovitavate tulemusteni,» selgitas ta.  

«Nüüd, kui on olemas väga täpne info, kui palju on kindlal maa-alal elanikke ja maju, saab ennustada trende, kuidas linn edasi areneb. See annab võimaluse linnu targemini planeerida, et ei tekiks nii palju saastet ja ummikuid,» lisas Voor­mansik.

Loodav veebikaart võib aidata suurtes ja väga suurtes linnades ära hoida või lahendada linnastumisega seotud probleeme. Ent sellisest veebikaarditeenusest võiks kasu olla Tartulegi.

«Kuna saadav info on hästi värske, saab seda kasutada ükskõik millistes planeeringutes taustateabena,» selgitas Kalev Koppel. «Öeldakse ju, et iga dollar, mis kosmosesse investeeritakse, toob kümme tagasi.»

Koppeli sõnul on tähtis, et satelliidilt linnastumise kohta kogutavad andmed jõuaksid ka teadlaste kätte. «Siin ei ole fantaasial piire, mida nende andmetega uurida saab,» lisas ta.

«Urban Analyser – Your City Developmnet tool»

• Tehniline lahendus linnastumise analüüsimiseks.

• Võimaldab radarsatelliidi abil hinnata muu hulgas linnastumise trende, rahvastiku tihedust, rahvastiku kasvu ja uusehitiste osa piirkonnas.

• Idee autor ja võidu pälvinud meeskonna juht on Kaupo Voormansik. Meeskonda kuuluvad veel Kalev Koppel ja lätlane Karlis Zalite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles