Tartu veski võistleb Lätis itaallastega

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastavormist väljuvad makaronid Dobele veskis enne pakkimiskõlblikuks kuivatamist.
Pastavormist väljuvad makaronid Dobele veskis enne pakkimiskõlblikuks kuivatamist. Foto: Tartu Mill

Viie aasta eest Lätis Dobeles sealse suure jahuveski põhiomanikuks saanud Tartu Mill hakkab jahvatama pastajahu, millest tehtavad makaronid ja muud pastatooted ei tohiks panna itaallasigi nina kirtsutama.

Tartu Milli juhatuse liige Uuno Lausing kinnitas, et poolteist aastat tagasi Dobeles alanud makaronitootmine ning müük Balti turul on läinud hästi, kuid nüüd on aeg astuda järgmine samm. Tulevast kevadest tahab ettevõte lõpetada pastajahu ostmise ning hakata seda durumnisust ise jahvatama.

Eelmisel kolmel aastal on 90 protsendi ulatuses Tartu Millile kuuluvas Dobele tehases tehtud uuendusi 20 miljoni euro eest, sel aastal kaheksa miljoni euro jagu. Äsja hakkas tööle Dobele tuliuus spagetiliin.

«Itaallased on muidugi pastade tootmises kõige tegijamad ja meiegi pastamasinad on toodetud Itaalias,» nentis Lausing. Tema sõnul loodab Tartu Mill näidata tarbijaile itaallastega võrdset taset märksa odavama hinnaga. «Laias laastus on hinnavahe kauplustes praegu umbes 30 protsenti.»

Kamaga raskem

Tavalisest nisust tugevama teraga durumnisu, millest tehtud makarontooted peaks Uuno Lausingu selgitusel säilitama keetes kenama ilme ega tohiks minna nii kergelt lödiks kui tavalisest nisust tehtud, ostab Tartu Mill praegu Hispaaniast. Edukalt kasvatatakse durumnisu küll ka näiteks Saksamaal.

Dobele veskit majandava Dobeles Dzirnavnieksi kodulehte avades ei vaata aga esmalt vastu makaronid, vaid hoopis Tartus valmiva kama reklaam.

Uuno Lausingu sõnutsi pingutab Tartu Mill päris palju, et veenda lätlasi ja leedukaid eestlaste eeskujul kamasõbraks hakkama.

«Kamaproovijate tavaline reaktsioon on «oi, kui huvitav», ostmiseks aga selle peale veel harilikult ei lähe,» tunnistas Lausing.

Pere Grupilt kaks aastat tagasi üle võetud kamategu ei too Lausingu sõnul Tartu Millile suurt raha ka Eestis. Kama on nišitoode, mille müük teenib tootmiskulud tasa ja reklaamib Tartu Milli kaubamärki.

Tartu Milli ja Dobeles Dzirnavnieksi kogukäive oli mullu 140 miljonit eurot ja kasum 3,7 miljonit eurot. Tartu veski osa selles oli vastavalt 73,3 ja 1,67 miljonit eurot. Selle aasta tulemus kujuneb Lausingu sõnul samasugune või pisut tagasihoidlikum.

Tartu Milli palgal on 60 inimest, Dobeles Dzirnavnieksis kolm korda rohkem.

«Dobeles valmistatakse suhteliselt palju selliseid tooteid, mis vajavad käsi,» selgitas Uuno Lausing. Ainuüksi pakkeliinidel on Dobeles tööl 40 inimest, Tartus kaheksa. Käideldava teravilja kogus on Tartus ja Dobeles aga enam-vähem võrdne: 110 000 tonni ringis aastas.

Soodne sadam

Lausingu sõnul on soodsa asukohaga Dobele veski enamusaktsiate ost end igati õigustanud.

Tööstus paikneb enam-vähem Baltikumi keskel ning Riia sadamasse on maad vaid 60 kilomeetrit. Võrdlemisi soodsat konteinervedu pakkuv sadam lihtsustab eksporti.

2000. aastast kuulub pool Tartu Milli aktsiatest Saksa firmale Saalemühle Alsleben. Teine pool on aktsiaseltsi Tiigi Keskus käes, mille võrdsed osanikud on Uuno Lausing ja Romet Puhk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles