Vahur Kalmre: nii palju siis Tartus kaasamisest

Vahur Kalmre
, Postimees / Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: VAHUR KALMRE : TARTU, EESTI, 19DEC01 -  
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre.
ap/Foto AIN PROTSIN POSTIMEES
TRT01: VAHUR KALMRE : TARTU, EESTI, 19DEC01 - Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. ap/Foto AIN PROTSIN POSTIMEES Foto: AIN PROTSIN/PM/EMF

Ajan näpuga järge. Reformierakonna valimisprogrammis. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimisprogrammis. Keskerakonna valimisprogrammis. Nende parteide valimisprogrammides, kes hakkavad koos Tartut valitsema.

Mitte üheski neist ei leia ma punkti, kus räägitaks Tartu linnavalitsuse koosseisu suurendamise vajalikkusest. Ei leia ega leia, et oleks valijatele öeldud: võimule saades võtame linnavalitsusse ühe abilinnapea juurde, sest tööd on nii palju.

Ei Reformierakonna programmist ega Sotsiaaldemokraatliku Erakonna programmist leia ma linnavalitsuse reformist sõnagi. Keskerakonna programmist leian aga nüüd tehtavale hoopis vastupidise. Keskerakond lubas, et nemad teevad linnavalitsuse juhtimisstruktuuri analüüsi koos sellel põhineva reformiga, mille eesmärk on juhtimiskulude optimeerimine ja võimaluse korral vähendamine ning efektiivsuse kasv.

Kuidas sellises valguses aru saada uue koalitsiooni ühest esimesest otsusest, mille järgi senise nelja abilinnapea asemel on nüüd Tartu linnavalitsuses viis abilinnapead (abilinnapea põhipalk on praegu 3036 eurot kuus).

Ei kuidagi teistmoodi, kui et see on poliitiliste töökohtade jagamine. Võimuliidu moodustamise hind on poliitilised töökohad linnavalitsuses, võimuliidu moodustamise hind on sotside tahtmine saada linnavalitsuses kaks abilinnapea kohta, sest Keskerakond saab ju ühe abilinnapea ja volikogu esimehe koha.  

Muidugi saadab seda otsust reformierakondlasest linnapea põhjendus, et linnavalitsus töötab piiri peal, et mingi valdkond on vaja laiali jagada, sest isegi praegune supermanlik abilinnapea ei saa hakkama. Head poliitikud, kes oskavad kõike põhjendada, kuid iseasi, kas seda keegi usub.

Ei usu.

Poliitilised abilinnapeakohad on justkui präänikud, mida võimule saanud erakonnad omavahel omatahtsi jagavad. Ja kui vaja, küpsetavad ühe prääniku lihtsalt juurde. Mis siis, et linlastega (loe: valijatega) pole selle üle üldsegi aru peetud. Nii palju siis kaasamisest.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles