Reformierakond alustab Tartus koalitsioonikõnelusi Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse
Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse Foto: Margus Ansu

Reformierakond otsustas Tartus alustada läbirääkimisi Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga koalitsiooni moodustamiseks.

Kolmapäeval kell 16 kogunenud Reformierakonna Tartu juhatus ja fraktsioon otsustasid anda läbirääkimiste delegatsioonile volitused koalitsioonikõneluste alustamiseks Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga.

Õhtul allkirjastati ühiste kavatsuste protokoll, et homsest alustada läbirääkimisi koalitsioonilepingu sõlmimiseks.

«Valijad on andnud mandaadi laiapõhjalise koalitsiooni tekkeks, mis esindab rohkemate tartlaste huve. Peame tõdema, et IRLi esindaja Margus Tsahkna käitumine ei jätnud võimalust nendega usaldusväärse ja tugeva koalitsiooni tekkeks. IRLi nõudmised ei olnud ka linna rahakotile vastuvõetavad,» sõnas Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna aseesimees Tõnu Ints kinnitas Postimehele, et sündmused kulgesid kiiresti ning veel päeval ei olnud ta sellisest võimalusest teadlik. Kella 18 paiku raekotta mineku ajaks ei olnud ei IRL ega ükski teine poliitiline jõud teinud erakonnale ettepanekut alustada võimuläbirääkimisi. Kohtumisel lepiti Reformierakonnaga kokku, et alustatakse koalitsioonikõnelusi.

Urmas Kruuse lisas omalt poolt, et IRLiga peeti küll kõnelusi, kuid teda häiris IRLi meerikandidaadi Margus Tsahkna käitumine. Täpsemalt pärast mitut kokkusaamist jätkas Tsahkna avalikkuse ees sõnumiga, et ta peab koalitsiooni moodustamiseks kõnelusi ka teiste erakondade ja valimisliitudega. Veel nimetas Kruuse kõneluse katkestamise põhjuseks IRL-ga parteiliikmete omavahelisi vastuolusid. Ta kinnitas, et Reformierakond vajab usaldusväärseid partnereid.

IRLi Tartu piirkonna juht Peeter Laurson tõdes, et kõneluste katkestamine nendega tuli ootamatult ning tunnistas samuti, et selle põhjus võis olla emotsionaalne. Teisisõnu, saatuslikuks võisid saada Margus Tsahkna väljaütlemised koalitsioonipartneri aadressil.

«Tulevikus ei kuulu Margus Tsahkna ehk enam koalitsioonikõneluste meeskonda,» märkis Laurson, lisades, et igasugused väljaütlemised võinuks piirduda valimiskampaaniaga.

Lootust siiski Tartus koos Reformierakonnaga koalitsiooni jõuda pole IRL maha matnud. «Eks näis, kas Reformierakond leiab sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonnaga ühisosa või õnnestub midagi ümnber rääkida. Millelegi pole ju veel alla kirjutatud.» Ka Kruuse möönis, et uued kõnelused võivad tulla rasked.

Keskerakonna Tartu piirkonnajuhti Aadu Musta ei õnnestunud Postimehel esialgu telefonitsi tabada. Valimisõhtul, kui Emajõelinnas hakkasid selguma hääletustulemused, saabus Keskerakonna valimispeole Reformierakonna linnavolikogu fraktsiooni esimees Toomas Kapp. Must ja Kapp kätlesid tervituseks soojalt ning kõnelesid omavahel, et 2009. aasta valimiste järel sõlmitud koalitsioon töötas Tartus hästi. Postimehe küsimuse peale, kas tegemist on uue koalitsiooni sünniga, rõhutasid nii Kapp kui Must, et teineteisega üksnes konsulteeritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles