Riigimetsa teedele saab varsti ring peale

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepikvälja maaparandussüsteemi tutvustanud Riigimetsa Majandamise Keskuse Tartumaa metsaülem Toomas Haas näitas Tartu valla Metsanuka küla otsa rajatud ringteed, kus saavad ringi pöörata suured metsamasinad ja ka seenelised-marjulised.
Lepikvälja maaparandussüsteemi tutvustanud Riigimetsa Majandamise Keskuse Tartumaa metsaülem Toomas Haas näitas Tartu valla Metsanuka küla otsa rajatud ringteed, kus saavad ringi pöörata suured metsamasinad ja ka seenelised-marjulised. Foto: Margus Ansu

Tartu valla Metsanuka küla võsaga palistatud kruusateed on külateed nagu ikka. Aga riigimetsa jõudes pilt muutub: Laeva valla poole viivad sealt nüüd sirged laiad teed, mille ääres on puhastatud sügavad uute truupidega kraavid.

Metsanuka küla servas riigimetsa vahel kulgevad risti-rästi teed ja kraavid on osa Tartu, Laeva ja Tabivere valda jäävast 2263- hektarisest Lepikvälja maaparandussüsteemist, mille põhjaliku uuendamisega jõudis Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) lõpule.

«Siin on nüüd sellised teed ja kuivendussüsteem, mille peale ei ole järgneval poolesajal aastal enam tarvis suuri kulutusi teha,» ütles RMK Tartumaa metsaülem Toomas Haas. «Vanad kuivenduskraavid on puhastatud, uued truubid paigas, teedel on paksu kruusakihi all geotekstiil ning teatud maa järel on teede kõrval maha- ja möödasõidukohad.»

Tulevad ka teeviidad

RMK võttis riigimetsade vahel kulgevate 1950.–1960. aastatel rajatud teede ja maaparandussüsteemide põhjaliku uuendamise käsile paar aastat tagasi. Kuivenduskraavid on vaja puhastada sellepärast, et madalatesse kohtadesse kogunev vesi ei hävitaks seal kasvavaid puid ning et säiliks puidu hea kvaliteet.

Põhjalikust teeremondist rääkides märkis Toomas Haas, et elu on kõvasti muutunud ja RMK-l tuleb ajaga kaasas käia. «Tänapäevast metsatehnikat vanad metsateed ja nõukogude ajal paigaldatud betoonist truubid enam ei kanna,» selgitas ta. «Peale selle vajab paberi- ja puidutööstus nüüd materjali aasta ringi ja sellepärast käivad metsatööd pea kogu aeg, mitte ainult talvel külmunud maaga.»

Korralikest metsateedest on peale metsameeste kasu ka teistel: näiteks metsapõlengule tõttavatel päästjatel ning seenelistel, marjulistel ja loodusesõpradel. Samuti kasutavad RMK teid ja sihte Tartumaa 23 jahiseltsi jahimehed.

RMK uuendas tänavu Tartumaa metsades teid ja kuivendussüsteeme ligi 2 miljoni euro eest. Siinne suurim ettevõtmine ongi Lepikvälja maaparandussüsteem, millele kulus 1,47 miljonit eurot. Tööd teinud AS Järva Teed ehitas Lepikväljale seitse teed, mille pikkus on kokku 24 kilomeetrit. Kahte kohta on ehitatud ringteed, et juhtidel oleks hea suuri metsamasinaid ümber keerata.

«Paneme siia ka teeviidad, et seenelistel, marjulistel ja loodusesõpradel oleks kergem orienteeruda,» ütles Toomas Haas. Teehoolduse korraldab RMK: talvel lükatakse teed lumest puhtaks ning soojal ajal niidetakse kaks korda aastas teeäärtest hein ära ja kaks korda aastas käib teehöövel.

Selle aasta lõpuks remondib RMK põhjalikult üle Eesti 360 kilomeetrit metsateid ja uuendab 18 300 hektarit metsakuivendussüsteeme.

RMK metsaparandustalituse juhataja Margus Reimanni sõnul panustatakse riigimetsa taristusse tänavu 18,7 miljonit eurot, mille eest valmib ligi 150 objekti. Samasuguses mahus jätkatakse ka järgmistel aastatel.

Töö jätkub

RMK hallatavast metsamaast ligi pool ehk üle 400 000 hektari on kaetud kuivendussüsteemidega, metsateid on 8300 kilomeetrit. Tartumaal on riigimetsas kokku 570 kilomeetrit teid ja 33 500 hektarit kuivendussüsteeme. Siinne kuivendatud pind moodustab ligi 60 protsenti metsamaa pindalast.

«Järgmisel aastal läheb metsateede uuendamine ja kraavide puhastamine lahti Kastre metsandikus Meeksi ja Võnnu vallas,» ütles Toomas Haas. «Siis ongi Tartumaal suurematel metsaparandusobjektidel töödel ring peal.»

Teetööd metsades

• Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) uuendab või rekonstrueerib selle aasta lõpuks üle Eesti 18,7 miljoni euro eest 360 kilomeetrit metsateid ja 18 300 hektarit metsakuivendussüsteeme.

• Tartumaa metsades tegi RMK tänavu ligi 2 miljoni euro eest korda teid ja maaparandussüsteeme.

Allikas: RMK

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles