Animafilmide festival laienes Tapalt Tartusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärn Miidurannas oma kodustuudios
Priit Pärn Miidurannas oma kodustuudios Foto: Toomas Huik

Animafilmikunsti suurkuju Priit Pärna auks mullu Tapal algatatud animafilmifestival (PPAFF) on nüüd laienenud rongidesse, sõjaväeosadesse ja Tartusse. Intervjuus räägib Priit Pärn festivalist ja oma pooleli tööst.

Olete osalenud kümnetel animafilmifestivalidel paljudes maailma riikides filmiloojana ja žüriiliikmena. Mille poolest paistab nende hulgas silma PPAFF?

Ta paistab silma sellega, et oli algselt Tapal, kus ei ole olnud seni ühtki animafilmifestivali.

Esimesel PPAFFil mullu käis ligi 60 last animatsiooni töötoas, kus valmis 26 tööd kogupikkusega 13 minutit. Kinoüritustel Tapa kultuurikojas osales ligi 700 inimest. Kui suureks kujunevad need arvud nüüdsel festivalil?

Need kujunevad kahtlemata suuremaks. Festival on nüüd laienenud Tartusse ja rongidesse (need kulgevad Tallinna ja Tartu, Tallinna ja Viljandi, Tallinna ja Peterburi vahel – RH märkus). Ja et Tapa on tuntud sõjaväelinn, siis näidatakse neid filme ka sõjaväeosades.

Arve ma ei oska öelda. Neid oskaks kindlasti prognoosida Tapa valla kultuurinõunik Indrek Jurtšenko, kes on festivali idee autor. (Jurtšenko andmeil tegi seekord 68 last 47 animatsiooni, mis vältavad kokku 20 minutit; PPAFFi filmide põhiliselt täiskasvanud vaatajaid prognoosib ta 5000–6000 või rohkemgi – RH märkus.)

Mida olete teie peale oma filmiloomingu teinud festivali heaks?

Ma olin eelmisel aastal laste õpitubades tehtud filmide žüriis ja olen aidanud teha programmi.

Kui Indek eelmisel aastal selle ideega välja tuli, aitasin ma kujundada festivali ideoloogiat: et oleks esindatud Eesti filmi ajalugu ja praegune seis, et fookuses oleks keegi maailmas tuntud filmitegija ja tugev animatsioonimaa. Seda printsiipi oleme ka tänavu jätkanud.

PPAFF toob Tartu Elektriteatrisse seitse programmi, milles on Norra, Soome, Vene ja Eesti animaatorite töid. Nende hulgas on nii tudengite kui ka suurmeistrite filme, sh valik teie linateoseid. Mis ja kes on fookuses?

Maadest on fookuses Norra, tuntud tegijatest Vene-USA filmimees, huvitava mõtlemisega Igor Kovaljov. Kui festival jätkub, tuleb järgmistel kordadel ka animatsioonikonkurss, mida me võibolla alustame tudengifilmidega.

Miks on teie auks tehtud festival just nimelt Tapal?

Ma olen Tapa poiss. Sündisin Tallinnas, elasin algul Tapa lähedal ja alates viiendast eluaastast Tapal, kus ma lõpetasin keskkooli, ja siis läksin Tartusse bioloogiat õppima.

Millised filmid on teil praegu käsil?

Praegu on käsil «Lendurid koduteel». See on võrreldes minu viimase aja toodanguga suhteliselt lühike, üheksa minuti kanti. Seda teeme koos abikaasa Olga Pärnaga ja see on minu esimene liivaanimatsioon. Heli lisame Kanadas, film valmib tõenäoliselt järgmise aasta algul.

Mis on järgmine festival, kus osaleb mõni teie film?

Olgaga kahe peale tehtud «Tuukrid vihmas» on Napoli festivalil, kuhu me ei läinud, sest see toimub nüüd. Järgmine festival on järgmise aasta märtsis Birminghamis, kus näidatakse minu retrospektiivi.

PPAFF Elektriteatris

• Täna algab Elektriteatris, mis tegutseb Tartu Uues Teatris (Lai 37), Priit Pärna animafilmifestival (PPAFF).

• Filme tutvustab festivalikogumik (pildil).

• Täna kell 19 Priit Pärna retrospektiiv, kell 21 Ülo Pikkovi retrospektiiv.

• 23. oktoobril kell 19 Eesti Joonisfilm 20. sajandil, kell 21 Norra animatsioon tänapäeval.

• 24. oktoobril kell 19 Volda ülikooli (Norra) programm, kell 21 Igor Kovaljovi (Venemaa) retrospektiiv.

• 25. oktoobril kell 19 Turu kunstiakadeemia programm, kell 21 Igor Kovaljovi retrospektiiv.

• 26. oktoobril kell 11 Norra animatsioon tänapäeval,

kell 13 Eesti Joonisfilm 20. sajandil, kell 15 Volda ülikooli paremik, kell 17 Ülo Pikkovi retrospektiiv, kell 19 Turu kunstiakadeemia paremik.

• PPAFFi Tartu kava lõpeb

26. oktoobril kell 21 Priit Pärna retrospektiiviga.

Allikas: PPAFF

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles