Paelavabrik teeb aknad taas valgeks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiestee 13b aknad jäid pimedaks paari kuu eest, pärast Hanza Mechanics Tartu kolimist.
Puiestee 13b aknad jäid pimedaks paari kuu eest, pärast Hanza Mechanics Tartu kolimist. Foto: Martin Pau

Viieteistkümne aastaga Tehase tänavas endises tekstiilivabriku Areng hoones sadu tuhandeid kilomeetreid paela tootnud Haine paelavabrik kolib uue aasta alguses Hanza Mechanicsist tühjaks jäänud Puiestee 13b majja.

Haine paelavabriku juhataja ja omanik Andres Hoop nentis, et osaliselt on kolimine seotud ettevõtte plaaniga osta tuleva aasta kevadel uusi tootmisseadmeid ning juurutada uusi tooteid, kuid lähemalt olevat veel vara tulevikust kõnelda.

«Esialgu on kolimise peamine mõte viia tootmine ühele tasapinnale, teha ladusamaks majasisene logistika,» selgitas Hoop. «Praegu paikneme Tehase tänaval kolmel korrusel ja see on saanud meie ettevõttele takistuseks.»

Töötajaid tuli juurde

Haine paelavabriku palgal on praegu viiskümmend inimest. Tänavu on lisandunud kümme töötajat, kolm aastat tagasi oli firmal kolmkümmend palgalist. Hüppelist tootmispinna suurendamist ja uute töötajate värbamist Andres Hoobi sõnul plaanis pole.

«Laienemise perspektiiv on meil küll, sest renditavaid ruutmeetreid hakkab meil uues majas olema peaaegu kaks korda rohkem,» sedastas Hoop. «Töötajaid võib juurde tulla, aga see pole eesmärk. Võibolla leiame hoopis mingi roboti ja siis on kõik vastupidi.»

Krediidiinfo andmeil teenis täielikult Andres Hoobile kuuluv Haine paelavabrik läinud aastal 1,33 miljoni eurose käibe juures 321 000 eurot puhaskasumit. 2011. aastal oli kasum kaks ja pool korda väiksem, 2010. aasta lõpetas ettevõte väikese kahjumiga.

Paelavabrik punub ja koob paelu jalatsitootjaile ja õmblusettevõtteile, sh tekkide, patjade ja madratsite valmistajaile. Põhiliselt läheb toodang välismaale: Põhjamaadesse ja Saksamaale, aga ka Venemaale.

Haine paelavabrik saab Puiestee 13b majas enda käsutusse 2400 ruutmeetrit kolmandal ja neljandal korrusel. Alumisele mahutatakse ära peaaegu kogu tootmine, ülemisele jäävad laopinnad ja bürooruumid.

Hanza jätkab mujal

Puiestee 13b maja kuulub osaühingule Tarkon Kinnisvara, mis sündis üksteist aastat tagasi, kui toonane tootmisettevõte Tarkon, nüüdne Hanza Mechanics Tartu, otsustas oma kinnisvara aadressil Puiestee 2 ning Puiestee, Lubja ja Staadioni tänava vahelises kvartalis maha müüa ning hakata rentnikuks.

Tarkon Kinnisvarale kuuluvad ka endised Meteci hooned aadressil Aru 4 ja Aru 6, mida rendib samuti Hanza Mecha­nics.

Ka lõviosa Puiestee 13b hoonest rentis selle suve teise pooleni Hanza Mechanics. Tartu Postimehel pole õnnestunud firma rootslasest juhilt väljakolimise põhjuste kohta veel infot saada.

«Allhanketööstus pole küll veel uut hoogu sisse saanud, aga väga suureks pessimismiks põhjust pole,» viitas Tarkon Kinnisvara juhatuse liige Raivo Kiivit lootusele, et Puiestee-Lubja-Staadioni kvartalisse hakkavad lisaks Haine paelavabrikule tulema teisedki firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles