Kahjumis Uppsala Maja viskab voodid välja

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uppsala Maja juhataja Ruta Alakivi ütles, et eile olid hooajale kohaselt täis kõik nende viis numbrituba. Aga mullu oli ka hulk kesisemaid päevi, mis kokkuvõttes jätsid asutuse kahjumisse.
Uppsala Maja juhataja Ruta Alakivi ütles, et eile olid hooajale kohaselt täis kõik nende viis numbrituba. Aga mullu oli ka hulk kesisemaid päevi, mis kokkuvõttes jätsid asutuse kahjumisse. Foto: Sille Annuk

Sõpruslinnade Uppsala ja Tartu pidevad rahasüstid ei ole päästnud Uppsala Maja kahjumist, mistõttu kaheksa voodikohaga majutusasutus lõpetab ja sisse kolib linna avalike suhete osakond.


Viimaseks piisaks said läinud aasta majandustulemused. Eile linnavalitsuse istungil arutusel olnud majandusaasta aruande kohaselt oli kahjum tosin krooni alla 99 000 Eesti krooni. Ehkki Uppsala linnavalitsus, Uppsala ülikool ja Rootsi põllumajandusülikool maksid mullu 50 000 Rootsi krooni toetust. Eesti rahas on see 71 600 krooni. Tartu lisas veel 94 300 krooni.



«Vaatasime üle majandusaasta aruande ja vaadates tervikuna nišsi, kus Uppsala Maja majutusasutusena tegutseb lisaks info jagamisele ja partnersuhete hoidmisele, oli selge, et see ärimudel ei toimi. Arvestades väiksust ja seda, kui palju kohti on Tartu majutusturule juurde tulnud,» ütles linnapea Urmas Kruuse. Raekojast kinnitati eile mitmehäälselt, et Uppsalaga on edasine tegevusplaan kooskõlastatud ja kahe linna suhted jäävad ka edaspidi soojaks.



Eilne otsus oli, et 18. mail lõpetab Uppsala Maja majutustegevuse ja mai või juuni volikogu päevakorda läheb linnale kuuluvat maja haldava linnale kuuluva osaühingu Uppsala Maja likvideerimine. 4,2 ametikohalt kuue töötaja koondamine läheb maksma umbes 130 000 krooni.



Muutuvad olud


1996. aastal Uppsala ja Tartu koostöös ning hulga meretaguste toetajate abiga taastatud maja pidi täitma kolme ülesannet – olla teabekeskus, majutuskoht eelkõige Uppsala ülikoolide ja linna töötajatele  ning pakkuda neile tööruume. Lisandunud on veel tagasihoidlik näitusetegevus.



OÜ Uppsala Maja juhataja Ruta Alakivi oli eile sunnitud tunnistama, et ei ole mingit võimalust kiigata mõnesse maja viiest numbritoast, sest kõik on välja antud. Tavaline olukord kevadest sügiseni, aga talvekuudel on teisiti, ja nii jääb maja keskmine täitumus ikkagi alla poole. Lisaks on masu ja tihe konkurents sundinud hinnas järeleandmisi tegema.



Linnasekretär Jüri Mölder ütles, et Uppsala Majale kui majutusteenuse pakkujale sai saatuslikuks kunagi turismiseadusesse tekkinud säte, mis keelas kohaliku omavalitsuse asutusel majutusteenust osutada.



Algselt toimis Uppsala Maja linnaasutusena linnakantselei alluvuses ja sai tegevuseks raha linnaeelarvest. Kahjumid või kasumid ei paistnud silma. Seaduse sunnil loodi 2001. aastal osaühing, mis tõi kõik rahaasjad must valgel esile. Pealegi oli varem tugiteenuseid osutanud linn, nüüd käis kõik osaühingu eelarve kaudu.



Osaühingu kaheksast tegutsemisaastast neljal oli see kasumis, neljal kahjumis.



Uppsala Maja jääb


Uppsala Maja nimi aga jääb ka siis, kui juuni algusest seab end seal sisse linnavalitsuse avalike suhete osakond, mille koosseisus on linna välissuhete teenistus. Selle teenistuse kanda jääb edaspidi ka Uppsala ja Rootsi teemalise teabekeskuse pidamine.



Asja positiivne külg linnavalitsusele on, et avalike suhete osakonna Uppsala Majja kolimine aitab kiirkorras vabastada Raekoja plats 9 maja rendipindu, mis linnale on osutunud koormavaks, aga haridusministeeriumile vajalikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles