Suurvesi pressib Emajõest linnatänavatele loksuma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi ajab üle kallaste. Pildil liivakotid Supilinnas.
  

sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
Emajõgi ajab üle kallaste. Pildil liivakotid Supilinnas. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk / Postimees

Vihmasabinad sulatasid lume kiiresti veeks. See voolas kraavidesse, ojadesse ja väiksematesse jõgedesse. Emajõgi võttis vastu kõik, mis tuli, ja täitis oma sängi nii, et nüüd on ohus inimeste sängid.


«Täna on olukord kontrolli all, aga vesi tõuseb prognoosi järgi kolme meetri peale,» ütles eile linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Kolm meetrit on nii kõrge seis, et võib tuua Vana-Ihastes ja Supilinnas mõnes kohas majade ümber vee. Paadiga päästma kedagi veel ei pea, aga kõik oleneb sellest, kui kaua vesi veel tõuseb.»

Tartu kesklinnas on kaldad kõrgemad, kuid juba on sealgi vesi tänavasillutisel. Nii näiteks ulatusid Tasku taga tänavapingid eile hommikuks jalgupidi Emajõe voogudesse.

Emajõgi katsub jõudu ka uute sildade juures. Kroonuaia silla alt ei pääsenud kuiva jalaga läbi juba eelmise nädala esimeses pooles, eile võis aga seal jalgraja kohal vabalt paadiga sõita. Samasugune vaatepilt avanes eile Laia tänava silla juures.

Liivakotid truubis

Laupäeval otsustas linnavalitsus koostöös kaitseliitlaste ja päästjatega Supilinnas Oa tänava lõpus sulgeda truubi, mille kaudu voolab tavaliselt kraavivesi jõkke. Oli karta, et Emajõe vesi hakkab sealt Supilinna poole voolama.

Liivakottidega suletud truubist mõni meeter eemal on teine, vanem truup, mis aga asub pisut kõrgemal. «Selle jaoks jätsime kümmekond kotti,» ütles Haak. «Kui vaja, siis saab kiiresti sulgeda.»

Liivakotid ootasid oma ülesande täitmist mitu aastat. Aastal 2005 tungis jaanuaritormi ajal Emajõe vett sellest truubist linna poole, sest veeseis oli 297 sentimeetrit, aga 20-kraadine külm sulges järgmisel päeval sissevoolu ilma liivakottide abita.

Haak on kindel, et täna ja ka teisipäeval Emajõe tõus jätkub. Linnavalitsus on valmis halvimaks.

«Kokkulepped on meil sõlmitud,» ütles Haak. «Nii et kui Ihaste mõne piirkonna nii üle ujutab, et tuleb inimesi evakueerida, siis saame kasutada nii kaitseliidu tehnikat kui ka elavjõudu.»

Mured maakonnas


Aprilli esimesest päevast saati pani suurvesi inimesi muretsema ja tegutsema ka linnast eemal.

Lõuna-Eesti päästekeskusesse saabus 1. aprilli hilisõhtul teade Vara vallast Koosalt, kus paisjärv oli kerkinud üle kallaste ja ohustas elumaju. Teine uputusega seotud väljakutse saabus samal õhtupoolikul Tartumaalt Aoverest. Suur, umbes 15 meetrit pikk rüsijäätükk hakkas ühe majapidamise juures takistama Amme jõe voolu ning suunas kevadised vood otse õue.

Päästjad võtsid Tõrvandist kaasa paadi, Tartu vallavalitsuse vahendusel saadi traktor. Päästjad sidusid jõesängist välja tõugatud jääkamakale ümber trossi ja traktor tõmbas selle liikuma.

Kõva kärgatus käis eile pärastlõunal Jõgevamaal Kasepää vallas Omedu küla lähedal metsas. Jõgi tuli õhkimise teel vabastada rüsijääst, mis kuhjus sillast paar kilomeetrit eemal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles