Üle kallaste kerkinud veekogud ohustasid Tartumaal maju

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgede kõrge veeseis ohustab mitmel pool maju.
Jõgede kõrge veeseis ohustab mitmel pool maju. Foto: Margus Ansu

Eile ohustas suurvesi inimesi ja nende vara Tartumaal Koosal ning Aoveres. Kriitilisteks olukordadeks on päästjad valmis ja valvel.


Lõuna-Eesti päästekeskuse teatel saabus 1. aprilli õhtul kell 23.26 teade Vara vallast Koosalt, kus kohalik paisjärv oli kerkinud üle kallaste ning ohustas elumaju. Kohapeal selgus, et paisu ava on liiga kitsas ning ohuolukorra leevendamiseks tuleb avada läbivoolavale veele rohkem ruumi.



Alatskivi päästjad lõikasid läbi tammi piirde, et ligi pääseks kopp. Viimane kaevas lahti tammi lauad ning vesi pääses voolama. Olukord hakkas normaliseeruma kell 1.27 öösel.



Teine uputusega seotud väljakutse saabus mõnevõrra varem, kell 17.27 Tartumaalt Aoverest. Suur rüsijää tükk, mille pikkuseks oli umbes 15 meetrit, hakkas ühe majapidamise juures takistama Amme jõe voolu ning suunas kevadised vood otse majadevahelisele õuele.



Päästjad võtsid Tõrvandist kaasa paadi ning Tartu vallavalitsuse kaudu saadi traktor. Päästjad sidusid jõesängist välja tõugatud jääkamakale ümber trossi ning traktoriga tõmmati see liikuma.



Operatiivkorrapidaja teatas päästekeskusesse kell 20.10, et hoov on vabastatud.



Veel Jõgevamaal Põltsamaa lähistel käidi vett välja pumpamas ühest keldrist, kus oli ohus elektrikilp. Rohkem suurveest põhjustatud väljakutseid pole Lõuna-Eesti päästjatele viimasel ööpäeval saabunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles