Läti noor köögivirtuoos koolitas kutseõpetajaid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

26-aastane Läti meisterkokk Māris Astičs (hoiab panni kohal sifoonpudelit) soleeris eile mõnuga Tartu kutsehariduskeskuse õppeköögis.

Selle peale, et pannkoogitainas läbi sõela suruda ning seejärel sifooni ehk limonaadimasinasse ümber valada ja gaseerida, polnud tulnud ka kõige kogenumad kutseõpetajad.

«Aa, neid ei kergita nüüd mitte pärm ega sooda, vaid süsihappegaas,» noogutasid idee leidlikkusest rabatud kohalikud meistrid üksteise suunas. Just sifoonist kuumale pannile tilgutatud tainast küpsesid eriliselt hõrgud suupisted.

Vähem leidlik ei olnud sprottide keeramine riisipaberisse, seltsiks rukola ja kreem, mis tuli kokku segada toorjuustust ja teralisest sinepist.

Või värskelt marineeritud sibulaseibide ja õhkõhuliste soolapekiviiludega torni ehitamine rukkileivapalale, tipuks roheline hernetaimevõsuke.

Māris Astičs on mitmete kokanduslike auhindade võitja ja noorte kokkade koolitaja Riia restoraniteeninduse koolis. Ta on Riias üles ehitanud à la carte’i restorani Le Dome ning tema töömoto on, et unikaalne toiduaine ei pea olema kallis. Selleks võib olla ükskõik milline kodumaine saadus, millesse tuleb vaid loominguliselt suhtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles