Kohus mõistis Trašanovile reaalse vangistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov Tartu maakohtu Põlva kohtumajas.
Georg Trašanov Tartu maakohtu Põlva kohtumajas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohtu Põlva kohtumajas kuulutati täna välja otsus endise Valga maavanema Georg Trašanovi, bussifirma GoBus juhatuse liikme Kalle Muru, teise juhatuse liikme Valter Keisi ning GoBusi juhatuse esimehe Aivo Pärna kriminaalasjas. Kohus karistas kõiki mehi ja bussifirmat.


Maakohus karistas Georg Trašanovit nelja ning Kalle Muru kolme aasta pikkuse vangistusega, millest mõlemal tuleb reaalselt ära kanda kuus kuud. Karistust ei pöörata täies mahus täitmisele, kui nad ei pane toime uusi kuritegusid.

GoBusi juhatuse esimehele Aivo Pärnale määras kohus kahe aasta pikkuse tingimisi vangistuse. Lisaks esitati Pärnale süüdistus laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, milles teda aga süüdi ei mõistetud. 

Bussifirma juhatuse liikmele Valter Keisile määrati kuue kuu pikkune tingimisi vangistus. Nende meeste puhul ei pöörata vangistust täitmisele, kui nad ei pane katseaja jooksul toime uusi kuritegusid.

Ehkki prokurör nõudis firmale GoBus 10 miljoni krooni suurust rahalist karistust, mõistis kohus bussifirmalt välja kaks miljonit krooni.

Tartu prokuröri Marge Püssi esitatud süüdistuse järgi võttis Trašanov 2006. aasta suvel ja septembris Valga maavanemana Go Busi juhatuse liikmelt Kalle Murult kahel korral vastu kokku 50 000 krooni altkäemaksu, sõlmides vastutasuna Valga maavalitsuse nimel ebaseadusliku hankelepingu Go Busiga, eirates Valga maakonna bussiliinide veo riigihanke tulemusi ning sellega ka riigihangete seaduse nõudeid.

Samal aastal võitis GoBus konkursid maakonnaliinide teenindamiseks mitmetes Valgamaa piirkondades.

Kalle Muru sai altkäemaksuks makstud raha Go Busi juhatuse esimehe Aivo Pärna korraldusel Go Busi juhatuse liikmelt Valter Keisilt.

Lisaks võttis Trašanov 2006. aasta märtsis ja detsembris ning 2007. aasta aprillis ja oktoobris Kalle Murult pistist kokku 120 000 kooni, mis Aivo Pärna korraldusel ja ühel korral ka Valter Keisi kaasabil võeti Go Busi rahalistest vahenditest.

Vastutasuks sõlmiti Go Busi omandusse kuuluvate OÜ Trakmani ning Go Busi ja Valga maavalitsuse vahel Go Busile soodsate tingimustega lepinguid või muudeti varem sõlmitud veolepinguid.

2007. aasta jaanuaris omandati muuhulgas õigus teenindada bussiliine Otepää piirkonnas kuni 2014. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles