Ajaleht küsib. Erakonnad ja valimisliidud vastavad. Kus peaks asuma Tartu kunstimuuseumi uus hoone?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu kunstimuuseumi maja Vallikraavi tänaval.
Pildil Tartu kunstimuuseumi maja Vallikraavi tänaval. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Postimees esitas enne kohalikke valimisi erakondadele ja valimisliitudele konkreetseid küsimusi Tartu elu-olu kohta. Avaldame neid nüüd järjest.

Küsimus: kus peaks asuma Tartu kunstimuuseumi uus hoone?

Isamaa ja Res Publica Liit

Kesklinnas.

VL Isamaaline Tartu Kodanik

Tartus tasub hoida ja tugevdada euroopalikku kesklinna. Tartu avaliku ruumi keskpunktiks on ja jääb vanalinn ning see peab olema kompaktselt sisustatud nii meelelahutuse kui kaunite kunstide nautimise võimalustega. Seega, kunstimuuseum tuleb ehitada kesklinna. Otstarbekas oleks see rajada Poe tänava krundile koos linna raamatukoguga, mis vajab hädasti uusi ja suuremaid ruume. Selle sammuga taastuks ajalooliselt tähenduslik Jänese kaubahoovi väljak.

Keskerakond

Liivi tänaval näiteks, kus kultuuriministeeriumile kingiti kinnistud ERMi uue hoone rajamiseks – juhul, kui kultuuriministeerium ei ole neid juba maha müünud.

Konservatiivne Rahvaerakond

Nii kunstimuuseumile kui külastajatele sobivaimas kohas.

Reformierakond

Tartu kunstimuuseum kuulub riigile, seega on põhiotsustaja kultuuriministeerium. Meie näeksime kunstimuuseumi kesklinnas. Koostamisel oleva kesklinna üldplaneeringu raames on kaalutud erinevaid asukohti ning parimate võimalike variantidena on sõelale jäänud uue hoone ehitamine kunagise kaubahoovi alale Poe tänava ääres ning teise võimalusena ka tegevuse arendamine olemasolevas asukohas. Kindlasti oleme jätkuvalt valmis kunstimuuseumile pakkuma renditingimusi, mis jäävad alla turuhinna, ning toetama nende tegevust projektide kaudu.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Pärast kunstimuuseumi ja linna raamatukogu ühishoone projekti nurjumist on olukord muutunud. Tuleb tunnistada, et see plaan on läinud vett vedama ning alustada tuleb tühjalt lehelt, avaliku aruteluga muuseumi funktsiooni ja asukoha üle. Seega ainus, mida kindlalt öelda saab, on see, et Tartu kunstimuuseumi koht on kesklinnas. Hea oleks varem jutuks olnud ühishoone asukoht Vabaduse puiestee ääres, samuti võiks kõne alla tulla Poe tänava (kaubahoovi) park.

VL Vabakund

Kunstimuuseumi uue hoone rajamine sõltub eeskätt riigist kui selle omanikust. Tartu saab siin olla survestajaks ja avaliku huvi väljendajaks, hoone valmides programmi toetajaks ja turundajaks. Uue hoone asukoha valikul on oluline kaasata aruteludesse nii linnaplaneerijaid kui ka avalikkust, et leida nii mastaapsele arendusele linnaruumis ühtaegu keskne koht ja samas minimeerida liikluse tihenemisest tingitud riskid. Meile on sümpaatne mõte rajada hoone Tartu kunstikoolide ja loomemajanduskeskuse lähedusse, Tähe tänava füüsikahoone asemele, kuid selle teostatavus vajab põhjalikku analüüsi.

Ühendatud Vasakpartei

Hoolimata raamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone äpardunud projektikonkursist ja mahavisatud miljonist (kroonist) tuleks siiski jääda kesklinna. Ei saa kogu kultuuri Raadile viia, nagu juba on linnaservadesse hajutatud inimestele hädavajalik teenindus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles