Kaunite laulude looja sünnist möödub sajand

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Valgre mark.
Raimond Valgre mark. Foto: Repro

Täna sada aastat tagasi sündis meloodiahurmur, enam kui sada väljendusrikast laulu endast maha jätnud Raimond Valgre. Teiste hulgas meenutavad teda ka tartlased.

Teise maailmasõja ajal mängis Raimond Valgre Nõukogude armee Eesti laskurkorpuse ansamblis, hiljem aga suures džässorkestris, mille kavas oli tema teiste laulude kõrval 1943. aastal loodud «Tartu marss».

«Kauneim linn on Eestis Tartu, Emajõe kalda peal,» algab see 70 aastat tagasi esimest korda kõlanud ja hiljem üldrahvalikuks saanud laul.

Münt ja mark

Eesti Pank emiteerib esmaspäeval Valgre muusikale pühendatud hõbedast 7-eurose nominaalväärtusega meenemündi.

Münti hinnaga 35 eurot on võimalik soetada Eesti Panga muuseumis või SEB kontorites üle Eesti täna alates pärastlõunast. Kunstnik Berbel Lätt on kujundanud mündile helilooja käsikirjalise fragmendi «Saaremaa valsist» ja tema allkirja.

Eesti Post üllitab Vladimir Taigeri kujundatud postmargi «Raimond Valgre 100» (pildil). Eesti Posti teatel on esimese päeva tempel kasutusel Tallinna, kuid mitte Tartu postkontoris.

Etendused ja kontsert

Tartu Uues Teatris saab täna ja järgmisel kolmel õhtul vaadata Ivar Põllu Valgre-teemalist lavastust «Autori surm». «Meie majas on plaanis ka pisike näitus, temaatiline kohvik ning plaatide ja raamatute müük,» teatas Uue Teatri projektijuht Kerli Jõgi.

Etenduste vaheajal ja pärast lõpuaplausi tegutseb teatri proovisaalis akordionikohvik, kus musitseerivad Elleri kooli vilistlased Maimu Jõgeda ja Erik Nisu.

Vanemuise kontserdimajas saab kuulata täna õhtul kontserti «Valgrest Voorandini».

Koostöös Jazzkaarega tuleb publiku ette ka džässilegend Datevik Hovanesian. Peale Valgre loomingu kõlab Eesti heliloojate uuem džäss Estonian Dream Big Bandi esituses ning Kadri Voorandi omalooming ja seaded ansamblile Estonian Voices.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles