Bändiliikmed avavad mõne kuu pärast kunstinäituse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalimagistrantide ateljees tegutseb bänd Die Jung, kuhu kuuluvad Heller (vasakult), Marie Meister ja Johan WanGoghnen.
Maalimagistrantide ateljees tegutseb bänd Die Jung, kuhu kuuluvad Heller (vasakult), Marie Meister ja Johan WanGoghnen. Foto: Margus Ansu

Tänapäeval võib kunstis ette tulla kõike. Nii polegi ime, et Tartu ülikooli maalikunsti õppetooli magistriõppe ateljees valmistub üks end bändiks nimetav seltskond maalinäituseks. Seda on aimata ka tänavail.

Von Bocki maja nendel akendel, mis avanevad Werneri kohviku poole, võib näha valimisreklaami. Kus on küll politsei silmad?! Poliitiline kihutustöö pidi tänavailt olema kadunud juba mitu nädalat tagasi ...

Plakati ja sedelitega kaunistatud akende taga on maalimagistrantide ateljee, kus võib väga sageli näha koos tegutsemas üht neidu ja kaht noormeest. Ühtekokku moodustavad nad ansambli.

Die Jung

Kas bändi nimi on Nr 55 või Avame Peatselt? Need tähed ja numbrid on aknal kõige tähtsamal kohal. Või hoopiski ameerikakeelsed sõnad Nigga Please?

Oh ei, vastuse kirjutab bändiliige, õbluke kaunitar Marie Meister reporteri märkmikku: Die Jung. Ansambli frontman ehk teisisõnu solist, maaliliselt musklilise kehaga Johan Wan­­Goghnen lisab, et bändi nimi on mitmetähenduslik.

Die Jung tähendab saksa keeles noort, aga kui otse inglise keelest maakeelde ümber panna, siis on see sure, Jung. Carl Gustav Jung oli Šveitsi psühhiaater, analüütilise psühholoogia rajaja. Imelik, et ta peab surema, kuigi ta on juba pool sajandit teises ilmas.

«Meie bändi nime Die Jung võib mitmel viisil hääldada,» ütles WanGoghnen. «Võib hääldada Saksa kultuuriruumi päraselt, aga võib hääldada ka tänapäevast maailmakeelt arvestades.»

Bändi plaate ei ole praegu võimalik osta. Kolmik selgitas, et internetis on need otsa lõppenud ja Emajõe linna plaadipoodidesse pole neid samuti mõtet otsima minna, sest viimane Tartu plaadipood sulges oma ukse juba mitu kuud tagasi.

Kas just selle pärast, kuid muusikakolmik on otsustanud oma senise tegevusala vahetada püsivamalt uue vastu.

«Tänapäeval tahavad paljud muusikud kunstimaailmas kätt proovida,» ütles neiu Meister. «Juba mõni aeg tagasi algust saanud protsess tipneb meie bändil kunstiprojektiga, näitusega jaanuaris. Praegused plakatid väljas muutuvad eelolevate kuude jooksul.»

Bändiliige Heller lisas, et bänd on uueks meediumiks valinud maalikunsti. «Ja installatsioonid,» ütles ta. «Ja kontseptuaalne kunst on meil väga tugevalt kasutusele võetud.»

Tõsi või nali

Elukogenud reporterile tundus olevat vajalik saada vastus tekkinud kahtlusele: kas bändil on tõsi taga või on kunstinäitus nali?

«Kunst on alati tõsine,» ütles neiu Meister.

WanGoghnen vastas pikema arutlusega.

«Kas tõde ei ole mõnikord kõige naljakam?» küsis ta vastu. «Kui mõelda mingile väga heale naljale, võib selles leida suhteliselt tihti tõsidust. Nalja kujul öeldakse kohati välja tõed, mida tõsiselt ei juleta välja öelda. Seega: kas me oleme tõsised? Jah. Kas see võib olla naljakas? Jah. Ma leian, et need kaks ei välista teineteist.»

Plakat ülikoolihoone aknal paigutub täpselt praegusesse valimiseelsesse konteksti. Tekib mulje, justkui keegi kandidaat numbriga 55 tahab lasta end valida kohalikku omavalitsusse ja annab aknal valimislubadusi.

Lubadused on kirjutatud sedelitele, kus on suurelt kirjas «Avame peatselt». Väikselt on kirjutatud mitmesuguseid asju, näiteks: oma südamed, haavad, raudse eesriide, sinu, lukud, aknad, nimekirjad, saladused, bussiraja, jäätisekohviku, avad, vangla ...

«Hoolimata sellest, et me teeme bändi, jälgime ka seda, mis toimub kunstimaailmas,» ütles neiu Meister. «Palju räägitakse, et kunst peaks sotsiaalse reaalsusega kontaktis olema. Mõtlesime, et miks mitte su­­hestuda valimistemaatikaga.»

Noored paistavad tegevat seda, mida lubavad. Reporterile paar päeva tagasi antud lubaduse, mis seisnes Facebooki konto avamises, täitis Die Jung äsjasel nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles