Fortum langetab sooja hinda

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator
Radiaator Foto: Andres Teiss

Endises Erakütte võrgupiirkonnas langeb sooja hind rohkem kui euro megavatt-tunni eest, millega Fortum Tartu ühtlustab soojuse hinna oma põlises tegutsemisalas ja augustis ostetud küttepiirkonnas.

Hind langeb juba septembrikuu eest esitatavatel arvetel. Seni oli konkurentsiamet seal käibemaksuta piirhinnaks kehtestanud 55,39 eurot megavatt-tunni eest, uus käibemaksuta hind on 53,92. Seega on endise Erakütte piirkonna tarbijatele hind septembrist 1,38 eurot madalam kui enne.

Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots selgitas, et Fortum loobub hinnakomponendist, mida nimetatakse tegevuskulude tõusuga põhjendatud hinnakorrektsiooniks. Eraküte oli korrektsiooni taotlenud põhjusel, et muidu ei saanud ettevõte põhjendatud tulu arvestades tehtud investeeringuid.

Külaots ütles, et hinnalangusel pole mingit pistmist lähenevate valimistega. Küll on ettevõttel soov oma klientidele meeldida.

«Üritame võimalikult palju käituda vabaturu loogika kohaselt,» selgitas Külaots. «Fortumil on Soome-Rootsi taust, kus kaugküte konkureerib vabaturul. Üritame sama loogikat ka Baltikumis ja Poolas kasutada.»

Ta lisas et tegelikult on kliendil valikuvõimalust küll. Kus ikka õigeaegsete investeeringute tegemata jätmise tulemusel on soojuse hind 90 või 100 eurot megavatt-tunnist, kaugküte kaua ei püsi.

Tartus on Fortum Külaotsa selgitusel kõvasti remontinud soojatorustikke ja asendanud vanu torusid uute eelisoleeritud soojatorudega, mistõttu on trassikaod Eesti väikseimad. Peale selle lubab odavamat hinda kohaliku kütuse kasutamine.

Kui Tartut köetaks gaasiga, oleks käibemaksuta soojahind arvestuslikult 70 eurot megavatt-tunni eest, aastase müügimahu juures 500 gigavatt-tundi teeb see erinevuseks umbes 10 miljonit eurot. Peal selle jääb kütuse – turba ja hakkepuidu – varumiseks kuluv umbes 10 miljonit eurot aastas Tartu piirkonda.

Erakütte kaugküttepiirkond, mille suurimaid kliente on kliinikum, on plaanis Fortum Tartu senise kaugküttevõrguga ühendata tuleval aastal. Siis saab kütmisel tõhusamalt kasutada Lohkvas asuvat Tartu elektrijaama.

Esimene väiksem ühendus Vaksali tänavas peaks valmis saama tulevaks suveks.

Teise ja suurema ühenduse tehniline lahendus on veel kaalumisel. See peaks valmima tuleva aasta teises pooles või hiljemalt 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles