Linnart Mälli mälestuseks avatakse fotonäitus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnart Mäll.
Linnart Mäll. Foto: Margus Ansu

Tartus avatakse reedel Linnart Mälli mälestusele pühendatud fotonäitus «Taevalik Taiwan», mille vahendusel saavad tartlased osa Taiwani rikkalikust loodusest ja kultuurist.


Väljapanekul eksponeeritakse nelja Taiwani fotograafi pildiseeriaid, kus on jäädvustatud selle Vaikse ookeani lääneosas asuva saare loodust ja inimkäte loodut, vahendas Tartu linnavalitsus.



Looduse vägevust ja inimeksistentsi jälgi on pildile püüdnud Chen Chih-hsiung. Taiwani mitmekülgset ja elujõulist moderntantsu ja traditsioonilist näitemängu annavad edasi Liu Chen-hsiangi fotod. Huang Ting-sheng olufotod annavad edasi pildikesi igapäevaelust, mis on otseselt või kaude põimunud vaimse ilmaga.



Fotograaf Chi Po-lin Chi Po-lin portreteerib Taiwani mägesid, rannajoont ja veeteid, andes maa ilu ja hiilgust edasi linnulennult.



Taipei esinduse Läti Vabariigis esimese sekretäri Richard Huangi sõnul on see esimene Taiwani fotonäitus Eestis viimase kümne aasta jooksul. Näitus on veel ringi rännanud Rootsis, Kanadas, Suurbritannias, Sloveenias. Enne Tartu näitust oli see üleval Tallinnas rahvusraamatukogus ja pärast Tartut rändab edasi Riiga.



Tartu Ülikooli orientalistikakeskuse teaduri ja Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi teadussekretäri Märt Läänemetsa sõnul oli tartlane Linnart Mäll üks esimesi, kes alustas Eesti-Taiwani kultuurisilla ehitamist.



Läänemets lisas, et Taiwani saar on Ida-Hiina meres võõramaalasi meelitanud juba sajandeid. 16. sajandil ristisid portugali meremehed selle Ilha Formosa'ks - Ilusaks saareks. Saare pärismaalaste, Mandri-Hiinast ümberasunute ning euroopa, jaapani ja ameerika kultuuride sulamina on seal kujunenud omanäoline ühiskond, mis paistab silma asjalikkuse ja külalislahkusega.



Näituse korraldas Taipei esindus Läti Vabariigis koostöös Tartu linna ja Tartu kunstikooliga. Dorpati konverentsikeskuses saab fotosid näha kuni 31. märtsini tööpäevadel kell 9-17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles