Lina tänava miljööst säilib hinnalisim osa

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänava kvartal.
Lina tänava kvartal. Foto: Graafika: A6

Tartu linnavalitsus suutis veenda osaühingut Aurorette säilitama Lina tänava endisest haiglakompleksist kõige väärtuslikuma osa, nõustudes samas nelja kõige räbalama maja lammutusega.


Veel läinud suvel kavatses Škodade müüjale Aasta Auto, kinnisvarafirmale Vaja Invest ning ehitusfirmale Eviko kuuluv Aurorette lammutada kõik seitse Lina tänava miljööväärtuslikku hoonet, millest noorimad pärinevad tsaariaja lõpust, vanimad on aga enam kui 150-aastased.



Toetudes linna kultuuriväärtuste teenistuse arvamusele, et hea tahtmise korral on võimalik säilitada vähemalt kuus maja, vaagis linnavalitsus pool aastat hoonetele kordusekspertiisi tegemist. Kümned tuhanded kroonid jäid hindamisele siiski kulutamata.



«Säilivad kõik olulised hooned, mis linnapilti kaunistavad,» avas Tartu abilinnapea Raimond Tamm volikokku  saadetavat detailplaneeringu lähteülesannet.



Kuni seitse korrust


Kompromissi tulemusel jääb paika ja restaureeritakse Lina 6 peahoone, mis on kompleksi suurim, samuti peahoone ees asuv Lina 4 kivihoone, kinnitas Tamm. Lina 8 küll lammutatakse, kuid taastatakse sama välisilmega, pööratuna näoga Lina 4 poole.



Maha lubab linn tõmmata ehituslikult kõige kehvemas seisus majad Lina 7 ja 9, mille asemele võib kerkida senist ehitusjoont järgiv äri- või büroohoone, ning Lina 11 maja, mille kohale peaks rajatama parkla.


Aleksandri ja Lina tänava nurgal seisval kivimajal Aleksandri 32, mis on samuti mõeldud ärihooneks, tuleb säilitada fassaad. Kolmas, kuni seitsmekorruseline ärihoone võib kerkida Turu tänava äärde.



«Konkreetseid arhitektuurinõudeid pole veel uutele hoonetele paika pandud, aga kahtlemata on see linnavalitsusele oluline küsimus,» ütles Tamm. «Meie üks põhitingimusi on, et uued hooned ei saa enne kasutusluba, kui Lina 4 ja 6 on restaureeritud ning kasutusloa on saanud ka Lina 8.»



Koht ka lasteaiale


Aurorette kõneisik, Eviko ehitusdirektor Kaimo Sepp tunnistas, et firma pole huvitatud linnavalitsusega piigimurdmist jätkama. «Ainuüksi meie tahtmised poleks ju nagunii läbi läinud,» nentis ta. «Kompromissikohti oleme otsinud pikka aega, muu hulgas arvestanud linna soovi reserveerida maa tulevasele lasteaiale.»



Sepa sõnul on Lina kvartali ehituse algusaeg ning maksumus praegu vaid spekuleeritav. Ka pole klaar äri- ja eluruumide proportsioon. Peaaegu kindel on see, et Lina 4, 6 ja 8 majja tulevad peened või vähemalt peenepoolsed korterid.



Raimond Tamme hinnangul kulub Lina kvartali detailplaneeringu valmimiseks pool aastat kuni aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles