Tartlase idee pürib maailmas tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traindom.com-i keskkonnas, mille kontseptsiooni autor on tartane Peep Laja, saab igaüks luua endale e-koolituse ja seda veebis müüa.
Traindom.com-i keskkonnas, mille kontseptsiooni autor on tartane Peep Laja, saab igaüks luua endale e-koolituse ja seda veebis müüa. Foto: Internet/montaaž

Kui Jüri oskab ise juustu teha ja John on kibe käsi autode tuunimises, saavad nad oma oskused teenima panna tartlase välja mõeldud ja mitme internetiettevõtja koostöös sündinud veebipõhises koolituskeskkonnas.


«Põhimõte on väga lihtne: igaüks, kellel on teadmisi, võib oma teadmised ja oskused pakendada Traindomis e-koolituseks ning seda müüma hakata,» selgitas Tartust pärit, kuid praegu USAs Texases elav internetiettevõtja Peep Laja.



Globaalsed sihid


Potentsiaalselt võiks eestlaste veebikeskkonda saata rahvusvaheliselt suur edu, kuna IT-visionääri Linnar Viigi sõnul on e-koolitustel järsult ja kiiresti kasvav turg kogu maailmas. Samas on ka konkurents tihe ning globaalne läbilöök sõltub Viigi selgitusel peale tehnilise keskkonna headuse  sellest, kui hästi toodet kui tervikut suudetakse müüa.



«Meie ambitsioonid on kindlasti globaalsed,» lausus Traindomi kontseptsiooni autor Peep Laja ning rääkis, et eesmärgiks on saada maailmas infotoodete ja e-koolituste platvormiks number 1.



Esialgu on veebikeskkond inglise keeles, kuid järgemööda on Traindomi oma ala tipptegijatest koosneval viieliikmelisel meeskonnal plaanis katta kõik maailma suurimad keeled.



Ka Laja ise teenis mullu oma esimese miljoni just veebipõhise internetiturunduse kursuse müügiga ja see andis talle mõtte luua laialt kättesaadav keskkond, kus kõik saaksid oma teadmisi teenima panna.



«Neid, kes on mingis valdkonnas head tegijad, on palju, kuid suuremal osal inimestest pole programmeerimisoskusi ega suurt rahakotti, et endale koolituskeskkonda luua,» rääkis Laja.



Traindom võimaldab keskkonna tehnilise tiimi juhi Rain Allikvee selgitusel ka IT-valdkonnas võhikutel e-koolitusi kokku panna ja neid veebis müüa. Koolituse loomine on Allikvee sõnul tasuta. Kui aga inimene on esimesed kümme korda koolitust edukalt müünud, tuleb tal edaspidi maksta platvormi kasutamise eest 24 dollarit kuus.   



Patsidest kaarditrikkideni


«Ma tutvun kindlasti huviga, milliseid võimalusi Train­dom pakub ja kas ma saaksin seda kasutada,» ütles Tartu kunstikoolis ja mujalgi koolides mitmeid veebipõhiseid reklaamikursusi läbi viinud õppejõud Merit Karise.



Samas ei näe Karise end niivõrd internetiettevõtja, kuivõrd lihtsalt veebikursuste sisu pakkujana. «Selles mõttes ma ei ole ehk tüüpiline Traindomi kasutaja, sest mulle meeldib, kui ma saan sisuga tegeleda ja selle sisu müümisega tegeleb keegi teine,» rääkis ta. 



Linnar Viigi sõnul on internetis e-koolituste loomise võimalusi juba üksjagu palju, kuid senised keskkonnad on võtnud koolitusi ehk liiga tõsiselt.



«Traindom võikski lisaks professionaalidele tuua ka rohkem tavalisi inimesi koolitusmaailma,» ütles Viik ja rääkis, et tema vaataks huviga kaarditrikkide kursust või õpetust selle kohta, kuidas teha hommikul kiiruga lapsele viiel moel patsi. «Turg oleks patsi tegemise õpetusele globaalne,» märkis Viik naerdes.



Traindom.com beetaversiooni ehk esialgset versiooni saavad esimesed kasutajad proovida alates tänasest. Lõppversioon läheb käiku veebruari teisel poolel. 



Kes on piip ladža?


Internetiäri andis tartlasele vabaduse


«My name is Piip, Piip Ladža,» nii tutvustab Tartu juurtega internetiettevõtja Peep Laja (29) end välismaal äri ajades ja püüab vahel siiski selgitada, et õigem oleks tema nime hääldada Pep Laya.



Tartus sündinud IT-haridusega Peep Laja pole enda sõnul ammu tööl käinud ega kavatse ka minna. «Ma olen vaba juba pikemat aega ja teen iga päev vaid seda, mis mind tõeliselt huvitab,» rääkis Laja, kellele on teen-mida-tahan-vabaduse andnud internetiettevõtlus.



Laja on aastaid elanud välismaal ning töötanud turundusspetsialistina Dubais, Panamas ja USAs. Nüüd on ta ise ettevõtja ja elab peamiselt USAs Texases, kuid töötab aastast mõne kuu ka Eestis.



Vähemalt kord aastas pakib Laja aga asjad ja rändab seljakotiga mööda maailma ringi. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles