Ahhaas plahvatab, huilgab, põleb ja suitseb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale päästevahendite on näitusel ka muud põnevat. Jaak Kikas demonstreeris läbi jälestusskoobi oma vuntse.
Peale päästevahendite on näitusel ka muud põnevat. Jaak Kikas demonstreeris läbi jälestusskoobi oma vuntse. Foto: Sille Annuk

Seda, et reporter ja fotograaf lugu tehes ehmatusest hüppavad, kiljuvad ja fotograafile kogemata vaid põrand pildile jääb, juhtub harva.


Homme avataval «Ahhaa, 112!» näitusel aga just nii juhtus, kui näituse ülespanijad demonstreerisid gaasiplahvatust. 



Õnnetuste eest pole keegi kaitstud ning Ahhaa teaduskeskuse juhi Tiiu Silla sõnul on väga oluline, et inimene oskaks hätta sattudes õigesti käituda ja külma närvi säilitada. «Teooria on üks, aga praktika hoopis midagi muud,» lausus ta.



Selleks, et pakkuda mänguliselt õnnetusolukorras tegutsemise koolitust, on üles seatud ka politsei, tuletõrjujate ja kiirabi koostöös sündinud Ahhaa uus päästeteemaline näitus.



Eksponaate on näitusel seinast seina, alustades pommirobotist ja gaasiplahvatuse kastist ning lõpetades ajaloolise kiirabiauto ja metsakustutustööde autoga.



«Avastamis- ja õppimisrõõmu on väga palju ja seda mitte ainult lastel, vaid ka täiskasvanutel,» ütles näituse projektijuht Irina Orekhova. «Kus mujal sa ikka saad proovida, mis tunne on päästa helikopteriga merepinnalt inimesi, kui raske on seljas kanda pommidemineerija kostüümi või kui keeruline on liikuda suitsuses ruumis,» rääkis ta.



Näituse emotsionaalseim eksponaat on aga Ahhaa juhi Silla arvates Estonia päästeparv, mis triivis tühjalt Hiiumaa randa. «See muudab iga inimese mõtlikuks,» nentis ta.



Kuigi esmapilgul võib tekkida küsimus, mis seos on päästeteemal teadusega, on seos Ahhaa teadusnõukogu esimehe ja füüsikaprofessori Jaak Kikase sõnul vägagi olemas. «Pealtnäha tundub tavaline kiirabiauto, aga selle sees on väga palju teadust,» jutustas Kikas ja osutas käega keset näitusesaali seisnud kiirabiautole. «Paljud päästjate töövahendid on ju teadusest alguse saanud ja ilma teadustööta neid polekski,» lisas ta.



SA Tartu Kiirabi koolitusjuhi Andras Laugametsa sõnul on inimesel, kes elab 80-aastaseks, suur tõenäosus näha oma elu jooksul pealt äkksurma või mõnd vigastustega lõppenud õnnetust. Kui aga pealtnägija oskab elustada, võib ta inimese elu päästa.



«Sellist kodanikujulgust on vaja arendada maast madalast ja näitusel hädaolukordade läbiproovimine on üks hea võimalus selleks,» ütles Lauga­­mets.   


«Ahhaa, 112!» näitus avab Lõunakeskuses külastajatele uksed homme ning näitus jääb üles paariks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles