Näitus uurib Mati Undi fenomeni

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Unt (1944–2005).
Mati Unt (1944–2005). Foto: Ove Maidla

Täna avatakse Oskar Lutsu majamuuseumis Tartus näitus «Poiss ja liblikas. Mati Unt 70», teatas muuseumi kuraator Liivi Rosenvald.

Näituse kuraator Maarja Vaino juhib tähelepanu eesti kirjanduse mitmekesisusele ja annab sõna kirjanikule, kellel puudub oma muuseum, kuid kes on tõusnud klassiku staatusesse.

Mati Unt (01.01.1944 - 22.08.2005) oli iseseisev mõtleja, oma pürgimustes ja paradoksaalsuses oluline identiteedikandja individualistliku eestlase jaoks, seisab näitusekirjelduses. Väljapanekul keskendutakse Mati Undi fenomenile, mis avaldus tema loomingus, lavastustes ja esseistikas ning eelkõige tema värvikas isiksuses.

Lisaks fotodele ja tekstidele on võimalik Undiga tutvuda ka videomaterjalide, helisalvestiste ja raamatute vahendusel.

Näitust «Poiss ja liblikas» eksponeeriti Tallinnas Tammsaare muuseumis. «Lutsu juures» lisanduvad kokkupuutepunktid Oskar Lutsu loominguga. Mati Unt kirjutab teoses «Huntluts», et Tammsaare ja Luts põle mitte ilmaasjata meie tähtsaimad kirjanikud. Miskit väga salajast peitub neis.

Väljapaneku kujundasid Aime Unt, Liina Unt ja Katre Rohumaa. Avatuks jääb see 2014. aasta jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles